secundair logo knw 1

Voor de 14.500 waterschapsmedewerkers van Nederland heeft het A&O fonds Waterschappen een online scan ontwikkeld: de Talent Navigator. De scan is bedoeld om medewerkers een beeld te geven van hun talenten en mogelijke loopbaanperspectieven.

De Talent Navigator is bedoeld om de medewerkers van waterschapsorganisaties te helpen bij het maken van carrièrekeuzes. De vragenlijsten behandelen persoonlijke eigenschappen, manieren van werken, motivatie en bijvoorbeeld de omgang met veranderende rollen en verantwoordelijkheden.

Bart de ZwartBart de Zwart“Al jaren geleden hebben we een online Loopbaanscan gemaakt”, vertelt Bart de Zwart, fondsmanager van het A&O fonds. “Deze scan werd vooral in de beginjaren zeer intensief gebruikt, maar was nu toe aan een update.”

De update heeft volgens De Zwart niet alleen betrekking op het opgefriste uiterlijk van de online tool, maar ook op de inhoud. “We hebben geprobeerd de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van loopbaanontwikkeling in de scan te verwerken. Daarom zijn er nieuwe vragen opgenomen en worden meer competenties behandeld.”

Het invullen van de scan is gratis en gebeurt op basis van vrijwilligheid. “Als A&O Fonds willen we medewerkers helpen om de juiste loopbaankeuzes te maken. Daarbij klinkt loopbaan altijd een beetje alsof het alleen maar gaat om de stap naar een hogere functie. Maar deze navigator richt zich ook op horizontale mobiliteit, dus het vervullen van een andere functie op hetzelfde niveau of andere rollen en taken binnen je huidige baan.”

Persoonlijk basisbudget
Mogelijkheden voor loopbaanontwkkeling zijn er volgens De Zwart voldoende in de watersector. Hiervoor hebben waterschapsmedewerkers ook de beschikking over een persoonlijk basisbudget van 6000 euro per 5 jaar. “Dit is nog naast de collectieve opleidingspotjes. We zien dat de medewerkers het lastig vinden om invulling te geven aan dit budget. De Talent Navigator kan hier ook ondersteunen, omdat het inzicht biedt in mogelijke ontwikkelterreinen.”

Waterschapsmedewerkers vullen de scan op persoonlijke titel in, dat gaat dus buiten de werkgevers om. Toch spelen de werkgevers volgens De Zwart een belangrijke rol. “Als het gaat om loopbaanontwikkeling, is het van belang dat er binnen organisaties ruimte is voor medewerkers om het goede gesprek hierover aan te gaan. De uitkomsten uit de scan kunnen daarvoor een basis bieden. Om de Talent Navigator te promoten en organisaties te ondersteunen bij het opzetten of uitbouwen van de benodigde infrastructuur organiseren we overigens volgende maand een bijeenkomst over dit onderwerp voor de HR-specialisten van de waterschappen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.