secundair logo knw 1

Bouw pilot extractiefaciliteit in Emmen | Foto Paques Biomaterials

Het PHA2USE-project laat zien dat het produceren van biologische plasticvervanger uit slib veelbelovend is voor waterschappen. Het natuurlijke bioploymeer geeft ‘nog meer waarde’ aan slib, dat nu in toenemende mate in biogas wordt omgezet. “Dit project past perfect bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal en in 2050 volledig circulair te zijn”, zegt Bas Peeters, voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en bestuurslid van Waterschap De Dommel.

Het PHA2USE-project is afgerond. Het initiatief is gericht op de productie van natuurlijke afbreekbare plasticvervanger uit organische reststromen zoals zuiveringsslib. Gebleken is dat het natuurlijke alternatief voor plastic op grote schaal uit zuiveringsslib kan worden gemaakt, stellen de initiatiefnemers STOWA, HVC, Paques Biomaterials en de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân.

Het project werd gisteren afgesloten op een slotevenement in Emmen, waar technologiebedrijf Paques Biomaterials een pilotinstallatie bouwt voor de productie van Caleyda, het product dat is voortgekomen uit het PHA2USE-project.

Volgens projectvoorzitter Peeters bieden de uitkomsten van het initiatief perspectief voor de waterschappen. “We moeten de basis die we met dit project hebben gelegd omzetten in een concrete investering. Een nieuwe installatie kan een voorbeeld zijn voor alle waterschappen.”

De afgelopen 2 jaar is in een testinstallatie bij afval- en energiebedrijf HVC in Dordrecht geëxperimenteerd met de productie van het biopolymeer PHA uit vetzuurrijke reststromen. Het proces werkt zo: bacteriën eten de vetzuren op en zetten deze als energiereserve om in een materiaal dat plastic kan vervangen. Dit materiaal wordt de PHA-rijke stroom gehaald en schoongemaakt. Wat overblijft, is een poeder. Dit poeder kan gebruikt worden als een natuurlijk alternatief voor plastic in verschillende producten.

In de proefopstelling bij HVC werd het materiaal in zodanige hoeveelheden geproduceerd, dat bedrijven het konden testen als alternatief voor plastic (bijvoorbeeld kweekpotjes voor planten, zelfhelend beton). Op die manier konden potentiële afnemers bepalen of ze de natuurlijke plasticvervanger kunnen toepassen in hun producten.

Paques Biomaterials ziet kansen en gaat de biologische plasticvervanger onder de naam Caleyda produceren. In Emmen bouwt het bedrijf een pilotinstallatie, met vergevorderde plannen voor een grotere fabriek op een nabijgelegen locatie. De definitieve beslissing over deze investering wil Paques Biomaterials volgend jaar nemen. Als alles volgens plan verloopt, kan de fabriek in 2027 operationeel zijn. Onlangs sloot Paques Biomaterials ook een samenwerking met kartonproducent ESKA in Hoogezand, waarbij het proceswater van de fabriek wordt gebruikt om Caleyda te maken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.