Op rioolwaterzuivering Houten komt de eerste volwaardige ozoninstallatie in Nederland te staan voor de verwijdering van medicijnresten uit afvalwater. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft hiervoor het bouwteam geselecteerd: Pannekoek GWW bv, Nijhuis Industries en Witteveen+Bos. De installatie wordt naar verwachting in 2022 in bedrijf genomen.
De rwzi Houten waar het water van ongeveer 85.000 mensen en bedrijven wordt gezuiverd, is een logische locatie voor de aanvullende techniek. De rioolwaterzuivering in de Utrechtse gemeente heeft een grote invloed op de kwaliteit van het ontvangende oppervlaktewater en is daarom bij een landelijke hotspotanalyse aangemerkt als hotspot op het gebied van medicijnenresten in het afvalwater. Ook is de schaal van de rwzi volgens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) precies goed voor het inpassen van de ozoninstallatie: niet te groot en niet te klein.
In 2022 operationeel
HDSR heeft nu het bouwteam gekozen dat eerst een gezamenlijk ontwerp maakt en daarna de installatie bouwt. Civiel aannemer Pannekoek GWW bv gaat hiermee aan de slag samen met de vaste partners Nijhuis Industries en ingenieursbureau Witteveen+Bos. Nijhuis levert de kennis over de ozoninstallatie.
Het streven is dat de ozoninstallatie in 2022 operationeel is. Dan kan maximaal 870 kubieke meter afvalwater per uur worden verwerkt. Het is voor ons land een innovatief project: het wordt de eerste volwaardige ozoninstallatie op een rwzi voor het verwijderen van medicijnresten. In het buitenland is hiermee al meer ervaring opgedaan. Het zuiveringsconcept is ook op kleinere schaal getest door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Effectief en bewezen proces
Ozon is een gas dat in contact met afvalwater zorgt voor oxidatie van microverontreinigingen. HDSR noemt het een effectief en bewezen proces voor de afbraak van organische microverontreinigingen, zoals hormoonverstorende verbindingen en antibiotica. Het hoogheemraadschap heeft ook naar andere mogelijkheden gekeken. Ozon bleek het meest gunstig vanwege de mate van verwijdering van medicijnresten, het energieverbruik, de duurzaamheid, het gebruik van schaarse grondstoffen en – niet onbelangrijk – de kosten.
Het project valt onder het Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit afvalwater van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma is bedoeld om de weg vrij te maken voor veelbelovende verwijderingstechnieken of mogelijke verbeteringen van bestaande technieken. Het ministerie heeft een subsidie van 1,65 miljoen euro gegeven voor de ozoninstallatie in Houten.
MEER INFORMATIE
HDSR over selectie van bouwteam
H2O-bericht: HDSR plaatst ozoninstallatie
STOWA over innovatieprogramma