In de woonwijk Ekerschot in het Brabantse Oirschot legt Brabant Water een waterleiding die is gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en resten van suikerriet. Het is de eerste biobased waterleiding die in Nederland wordt gelegd, zegt het Brabantse drinkwaterbedrijf. Het is de opmaat tot het verder vergroenen van het drinkwaterleidingnet in Brabant, maar de toepassing kan ook interessant zijn voor andere drinkwaterbedrijven, aldus Brabant Water.
De buizen worden geleverd door Pipelife, producent van kunststof leidingsystemen. De leidingen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het waterleidingnet, zegt Hanneke van de Ven, sectordirecteur distributie bij Brabant Water. “De buis is chemisch gezien exact hetzelfde als de standaard PVC-leiding, maar de grondstoffen zijn allemaal biobased.”
Het gebruik van biobased leidingen past in het beleid van Brabant Water om verder te verduurzamen. Van de Ven: “Ook voor ons drinkwaterleidingnet zoeken we naar duurzame opties. We hebben eerst gekeken naar de kansen voor gerecycled PVC, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. Onze leidingen mogen geen stoffen opnemen uit de grond eromheen én geen stoffen afgeven aan het water dat er doorheen loopt. De volgende stap om te experimenteren met duurzamere leidingen was om te kijken naar de mogelijkheden voor biobased materialen. Vervolgens kwamen we samen met onze leverancier ‘Pipelife’ op het spoor van deze biobased leiding.”
Pipelife gebruikt voor de productie hernieuwbare bronnen zoals suikerriet, houtpulp en gebruikt frituurvet. De biobased basismaterialen kunnen de fossiele basismaterialen volledig vervangen, aldus de producent.
Door gebruik van restmaterialen van suikerriet en bomen kan er flink worden bespaard op CO2-uitstoot; deze kan oplopen tot wel 90 procent, claimt het bedrijf. Algemeen directeur Aart Jan van der Meijden: “Als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt om vol te gaan voor biobased materialen, kunnen we echt impact maken door deze ontwikkeling te helpen versnellen. Op dit moment zijn biobased materialen nog duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt, de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.”