Annelore Roelofs stopt als algemeen directeur van Waternet. Ze heeft nog geen jaar leidinggegeven aan het Amsterdamse watercyclusbedrijf, dat als nieuwe stichting wordt voortgezet. De bestuurlijke besluitvorming daarover laat ook zijn sporen na in het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Roelofs vertrekt op het moment dat het waterschap en de gemeente Amsterdam nieuwe afspraken maken over voortzetting van de samenwerking onder de vlag van Waternet. Er is een strategische samenwerkingsagenda vastgesteld voor de vernieuwde stichting.
Voor Roelofs is deze fase met een ‘belangrijk besluit over de toekomstige inrichting van Waternet’ aanleiding om te stoppen als algemeen directeur, zo valt op te maken uit een verklaring van het watercyclusbedrijf. Het bestuur van de stichting respecteert én betreurt het besluit van de directeur.
Onder de leiding van Roelofs slaagde Waternet er niet in om af te rekenen met de problemen waar het bedrijf mee worstelt (financiën, cybersecurity, IT, waterschapsbelasting, drinkwaterrekening, achterstallig onderhoud). Weliswaar beëindigde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) per 1 januari 2023 het verscherpt toezicht op de cybersecurity van Waternet, het bedrijf kreeg korte tijd later de schijnwerpers weer op zich gericht omdat er een forse achterstand was ontstaan bij het innen van de waterschapsbelasting van de klanten van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
De aanhoudende uitvoeringsproblemen zijn een belangrijke voeding voor het verzet in het algemeen bestuur van het waterschap tegen voortzetting van de samenwerking. Er is bij flink wat bestuursleden behoefte om weer grip op de eigen taken te krijgen en daarom pleitten ze in de afgelopen maanden voor verzelfstandiging van het waterschap dat de primaire waterschapstaken weer op zich zou nemen in een democratisch gestuurd proces.
Ondanks de kritische oppositie stemde in januari een meerderheid van het algemeen bestuur van het waterschap onder voorwaarden in met een doorstart van de vernieuwde stichting, waarin het waterschap een eigen bestuursdienst krijgt onder leiding van een secretaris directeur.
Die besluitvorming laat zijn sporen na. Dagelijks bestuurder Sander Mager en pleitbezorger van voortzetting van Waternet heeft inmiddels te maken met forse kritiek uit zijn eigen fractie Water Natuurlijk, zo meldt dagblad Het Parool. In het debat over de voortzetting van Waternet trof Mager in fractievoorzitter Renske Peters van Water Natuurlijk al een tegenstander van het door hem verdedigde voorstel, maar de verhoudingen zouden na de vorige week gehouden vergadering van het algemeen bestuur verder zijn verslechterd.
In het algemeen bestuur kwam donderdag bij het vaststellen van de notulen de voortzetting van de samenwerking opnieuw op tafel, opgehangen aan de datum waarop de secretaris directeur in dienst zou treden van het waterschap. De poging van bestuursleden om inhoudelijk helderheid te krijgen over precieze toezeggingen in de vergadering en nieuwe ontwikkelingen daarna, strandde op het standpunt van dijkgraaf Joyce Sylvester en dagelijks bestuurder Mager dat de besluitvorming heeft plaatsgevonden. Ze boden geen ruimte voor een nieuw inhoudelijk debat.
Volgens Het Parool hebben de partijgenoten naar aanleiding daarvan het vertrouwen in Mager opgezegd. De bestuurder betreurt de problemen. "Ik baal vreselijk hoe de sfeer verziekt is geraakt", zegt hij tegen Het Parool.