secundair logo knw 1

Lancering van de Watermaker op het forteiland in het IJmeer I foto: Remco van den Braak

Forteiland Pampus heeft nu zijn eigen Watermaker. In deze installatie wordt water van het IJmeer gezuiverd tot drinkbaar water. Daarvoor zijn drie technieken gecombineerd: een zandfilter, nanofiltratie membranen en UV-C licht.

De Watermaker wordt omschreven als een grote stap op weg naar een duurzame zelfvoorzienende toekomst van het historische Forteiland Pampus. Er volgen onder andere nog moestuinen, een duurzaam energiesysteem en een drijvend circulair entreegebouw.

De innovatieve waterzuiveringsinstallatie is afgelopen maandag (19 juni) gelanceerd tijdens het event Impact maken doen we samen. Dat gebeurde onder meer in aanwezigheid van astronaut André Kuipers. Hij vergeleek in een speech zijn verblijf in de ruimte met het zelfvoorzienend omgaan met water, energie, voedsel en grondstoffen. Kuipers was bij zijn eerste ruimtereis in 2004 verantwoordelijk voor het waterverbruik. “Alles wordt hergebruikt, van natte handdoeken tot urine.” Ook was er een videoboodschap van Prinses Laurentien van Oranje.

Pampus is een toeristische trekpleister met een markante rol in de Nederlandse watergeschiedenis. Het forteiland wordt gezien als een boegbeeld van de 19e-eeuwse Stelling van Amsterdam en is een onderdeel van UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.

Water van drinkwaterkwaliteit
In de Watermaker kan per dag 20 duizend liter water van het IJmeer worden omgezet in drinkbaar water. “Dat is in chemische en biologische samenstelling aantoonbaar van drinkwaterkwaliteit”, wordt van de kant van Pampus gezegd. “Ook is de kwaliteit geborgd met een dubbele barrière en extra continue monitoring van de juiste werking van de waterzuiveringsinstallatie.”

Toch wil men bij Pampus alleen over drinkbaar water spreken. “Om het water ook echt drinkwater te mogen noemen, moet je officieel een drinkwaterbedrijf zijn of hiervoor expliciet toestemming hebben. Dit is duur en complex. Zover zijn we nog niet, maar het wordt wel de ultieme stap naar Pampus’ drinkwater.”

Sfeerbeeld Forteiland PampusForteiland Pampus gezien vanaf het vasteland I foto: Remco van den Braak

Combinatie van drie technieken
In de zuiveringsinstallatie worden technieken ingezet van drie bedrijven: Jotem water solutions, NX Filtration en Van Remmen UV Technology. Het gaat om een “unieke combinatie van oude en nieuwe technieken”, die nog niet eerder is toegepast.

Het uit het IJmeer opgepompte water wordt eerst gezuiverd met zand en grind, een traditionele en robuuste methode. Hiervoor wordt een systeem van langzame zandfiltratie van Jotem gebruikt. Daarna volgen de innovatieve hollevezel nanofiltratie membranen van NX Filtration, om microverontreinigingen als medicijnresten en PFAS tegen te houden. Het water wordt tot slot gedesinfecteerd met behulp van de gevalideerde technologie van UV-C licht van Van Remmen. Dit maakt micro-organismen onschadelijk.

De duurzaamheidswinst wordt groot genoemd. Er kan een eind komen aan het watertransport vanaf het vasteland door een fortwachter. Omdat Pampus niet op het drinkwaternet is aangesloten, moest de afgelopen jaren dagelijks drieduizend liter water per schip worden aangevoerd.

Andere wateractiviteiten
Ook op andere manieren is er aandacht voor water. Samen met Stichting FutureNL heeft Forteiland Pampus het lesprogramma Wonderlijk Water ontwikkeld. Dit is gericht op leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs. De bedoeling is hen bewuster te maken van het belang van schoon en voldoende water. Ook krijgen scholieren tips over hoe ze hun eigen gedrag kunnen verduurzamen.

Verder is op Pampus tot en met 1 oktober de expositie Waterwerken te zien. Hierin worden vijf werken getoond van studenten, een alumnus en een docent van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De kunstwerken vertellen op verschillende manieren iets over onze relatie met water, van macro- tot microniveau.

André Kuipers en Erik RoesinkErik Roesink, oprichter en CTO van NX Filtration en buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente, legt aan ruimtevaarder André Kuipers uit hoe de waterzuivering werkt I foto: Remco van den Braak

LEES OOK
In het meinummer van magazine H2O is aandacht besteed aan de plaatsing van de waterzuiveringsinstallatie op Pampus. Het artikel staat in de rubriek Hoogstandje.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.