De Europese subsidieregeling Interreg stelt 1,9 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van lokale energiesystemen, gebaseerd op een collectief warmtenet en aquathermie in Friesland. Het Europese geld is een flinke impuls (‘een boppeslach’) voor verschillende aquathermie-projecten in onder meer Baard, Heeg en op Vlieland, stelt de provincie.
De provincie Fryslân, rijk aan oppervlaktewater, maakt serieus werk van aquathermie, de thermische energie uit oppervlakte-, afval- en drinkwater. Met de gemeenten Terschelling, Leeuwarden, De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân heeft ze het actieprogramma 'Missy Wetterwaarmte 2022-2025' opgesteld.
De inzet daarbij is om de warmtetransitie te versnellen door brede toepassing van collectieve warmtenetten en aquathermie. De focus ligt op het ontwikkelen van rendabele aquathermie systemen die passend zijn bij de schaalgrootte van de honderden Friese dorpen waar de energietransitie zal gaan plaatsvinden.
Volgens de missie moeten in 2025 vijf demonstratieprojecten met aquathermie gerealiseerd zijn. Vijf jaar later moeten 60.000 Friese woningen en 10.000 bedrijfsgebouwen aangesloten zijn op collectieve warmtesystemen.
De inschatting is dat, na een ontwikkelfase, ten minste 60 procent van de huidige Friese (niet-industriële) warmtevraag kostenefficiënt kan worden gerealiseerd met aquathermie. Dat vergt een investering van naar schatting 4,5 tot 5 miljard euro in de periode tot 2050, aldus het actieprogramma.
De Europese Interregsubsidie, bedoeld als cofinanciering (60 procent) voor de aangedragen projectkosten, zal worden gebruikt voor de opzet van twee testlocaties voor kleinschalige warmtenetten die worden gevoed door aquathermie. “Daarnaast worden diverse modellen ontwikkeld op het vlak van beheer en bestuur van warmtenetten, juridische- en financiële aspecten onderzocht en een strategie ontwikkeld voor regio’s om hun inwoners en gemeenten zo goed mogelijk te kunnen faciliteren in de gemeenschappelijk warmtetransitie”, schrijft de provincie.