Energie besparen door de temperatuur van het warmwatertoestel lager te zetten is vanuit het oogpunt van legionellapreventie geen goed idee. Dat staat in de evaluatie van de legionellaregels die KWR en Berenschot in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitvoerden.
De huidige wet- en regelgeving dateert van begin deze eeuw, toen er enkele grote uitbraken waren van legionellose ofwel de veteranenziekte. Sinds die tijd is er wereldwijd veel onderzoek gedaan en zijn nieuwe inzichten ontstaan.
Voor de minister was dat reden om onderzoeksinstituut KWR en adviesbureau Berenschot te vragen om de regelgeving voor legionellapreventie in leidingwatersystemen onder de loep te nemen en waar nodig voorstellen te doen voor wetenschappelijk gefundeerde aanpassingen. De twee rapporten, waaraan een hele reeks partijen meewerkte, zijn medio november aan de Tweede Kamer aangeboden.
Energiebesparing
Een van de onderzochte vraagstukken betreft de temperatuur van het warmwatertoestel in woningen en bijvoorbeeld instellingen, waarover in de Tweede Kamer ook vragen waren gesteld. Een lagere temperatuur zou immers een aanzienlijke energiebesparing kunnen opleveren.
Onderzoek laat echter zien dat bij temperaturen onder 60 graden Celsius meer ziekteverwekkende legionellabacteriën worden aangetroffen dan wanneer je boven die grens blijft, zegt onderzoeker Frank Oesterholt van KWR. "Wij adviseren daarom juist om voor woninginstallaties en collectieve installaties in de voorschriften op te nemen dat de warmwatertemperatuur continu minimaal 60 graden Celsius moet zijn."
Koeltorens
In de afgelopen jaren is ook duidelijk geworden dat legionella in leidingwatersystemen slechts een beperkt deel van de gevallen van veteranenziekte veroorzaakt. Oesterholt: "Afvalwaterzuiveringen en koeltorens leveren meer aanwijsbare risico’s op, dus daar moeten we veel meer naar kijken."
Een van de voorstellen in het wetenschappelijk rapport is om onderzoek te doen naar de effectiviteit van spoelen. De huidige wetgeving schrijft voor om in collectieve leidingwatersystemen wekelijks te spoelen om groei van kweekbare legionella te voorkomen.
"Maar dat is gebaseerd op onderzoek in het buitenland, waar het water wordt gedistribueerd met desinfectieresidu", legt Oesterholt uit. "De vraag is of zo vaak spoelen in Nederland ook nodig is. Het is een grote belasting voor bijvoorbeeld zorginstellingen en er wordt veel drinkwater verkwist."
Wijzigingen
Het komende jaar wordt onder andere naar het spoelen aanvullend onderzoek uitgevoerd. Daarnaast wordt gewerkt aan de wijzigingen van het Drinkwaterbesluit, de Regeling legionellapreventie en de Drinkwaterregeling. Die moeten dan per 1 januari 2023 in werking treden.
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht KWR
Kamerbrief over evaluatie legionellapreventie in leidingwater
Rapport 'Met recht naar een doeltreffender legionellapreventie'
Rapport 'Vragen en knelpunten rond legionellaregelgeving in leidingwater'