De fusie in Vlaanderen tussen de provinciale drinkwatermaatschappij Pidpa en de watermaatschappij Water-Link is een stap dichterbij gekomen. De besturen van de betrokken gemeenten van Pidpa hebben hun akkoord gegeven. Het is de bedoeling dat de nieuwe onderneming op 1 januari 2024 van start gaat en de gehele provincie Antwerpen met 1,8 miljoen klanten van water gaat voorzien.
Er wordt al lang gepraat over een samengaan van beide bedrijven, die in feite al lang samenwerken. In 2021 werd een intentieverklaring getekend voor een fusie met de verwachting dat de provincie Antwerpen in het najaar van 2022 één groot integraal waterbedrijf zou hebben.
Het samengaan werd noodzakelijk geacht om de uitdagingen als droogte, waterschaarste en hevige regenval aan te kunnen. Als één integraal waterbeheerbedrijf zouden beide bedrijven meer slagkracht en expertise hebben om nieuwe technologieën te implementeren. Beide ondernemingen waren bovendien complementair, zo werd gezegd. Water-Link haalt water uit de Maas voor de drinkwaterproductie, Pidpa gebruikt grondwater als bron.
Ook al lag er in 2021 een ondertekende intentieverklaring tot samengaan, de werkelijke fusie liet op zich wachten. Met name in het gemeentebestuur van Antwerpen rezen er bedenkingen binnen de fractie van N-VA. Zo werd er gevreesd dat de stad Antwerpen binnen de fusieonderneming te weinig zeggingsschap zou hebben, vooral over leveringen van water aan de industrie.
Het voorbehoud leidde tot flinke spanningen, maar dit voorjaar werden de plooien gladgestreken, zo valt te lezen in de Vlaamse media. De besturen van de betrokken gemeenten van Pidpa hebben hun akkoord gegeven. De bestuursleden van Water-link beslissen op 5 september of het tot een fusie komt.
Water-Link-voorzitter André Gantman heeft geen twijfel dat dat goed komt. “Bij Pidpa is de fusie nu goedgekeurd en wij volgen in september. De nieuwe watermaatschappij gaat op 1 januari 2024 van start”, zegt hij tegen de Gazet van Antwerpen.
De nieuwe watermaatschappij zal meer zijn dan een leverancier van drinkwater, zegt hij tegen de krant. “Dat behoort tot het verleden. Door de klimaatverandering moeten we steeds meer op zoek gaan naar manieren om water op te vangen, te hergebruiken en te recycleren. Het doel is om nog verder uit te groeien tot een kenniscentrum over duurzaam waterbeheer. We willen voor lokale en hogere overheden een partner zijn in de zoektocht naar creatieve oplossingen.”
Daarnaast zal de nieuwe onderneming flink moeten investeren in het oude rioolstelsel van Antwerpen met 1.450 kilometer aan riool. Andere uitdaging is de waterprijs. “De fusie moet juist een gunstige invloed hebben op een maatschappelijk aanvaardbare waterprijs”, aldus Gantman.