secundair logo knw 1

Sfeerbeeld van de dijk in het gebied Baarlo - Hout-Blerick I foto: HWBP

Minister Mark Harbers heeft samen met de projectpartners een voorkeursbeslissing genomen over de dijkversterking tussen de Noord-Limburgse dorpen Baarlo en Hout-Blerick. De maatregelen kunnen nu concreet worden uitgewerkt. Er komt onder andere een nieuwe dijk en ook wordt een dijk verder landinwaarts verlegd.

In het Programma Baarlo - Hout-Blerick wordt een dijktracé van 4,8 kilometer langs de Maas aangepakt. Dat gebeurt in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De huidige kering voldoet niet aan de waterveiligheidsnormen die sinds 2017 gelden.

De partners in het project zijn het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg, Provincie Limburg, gemeente Peel en Maas en gemeente Venlo. De kosten bedragen ongeveer 120 miljoen euro.

Meerdere maatregelen in één keer
Minister Mark Harbers is een van de ondertekenaars van de bestuursovereenkomst voor het project. Er worden volgens hem meerdere maatregelen in één keer genomen. “Dijken worden versterkt, bijgebouwd en verplaatst. Daarbij geven we de rivier meer ruimte, wat naast waterveiligheid positieve gevolgen heeft voor de waterkwaliteit en natuur. Zo wordt het gebied bij Baarlo en Hout-Blerick veiliger, terwijl we andere kansen ook benutten.”

Volgens bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg kan er nu worden doorgepakt. “Met de integrale benadering werken we samen aan meerdere doelen waaronder natuur. Denk aan de monding van de Kwistbeek en aan gebiedsontwikkelingen.”

Dijk landinwaarts verlegd
In het project wordt de huidige dijk in Baarlo midden versterkt, terwijl er in Baarlo Zuid een nieuwe dijk komt. Verder wordt in buurtschap Laerbroeck (Hout-Blerick) de dijk landinwaarts verlegd om voldoende ruimte te bieden voor de Maas. Daarvoor wordt de bestaande dijk afgegraven. Een bijzonder aspect is dat rond een monumentale woonboerderij de dijk gedeeltelijk van glas zal zijn, zodat de bewoners de Maas kunnen blijven zien.

Dit gaat gepaard met maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo worden kwelgeulen aangelegd. In deze extra geulen langs het water kunnen planten en dieren leven. Tevens wordt de monding van de Kwistbeek heringericht, om betere omstandigheden te creëren voor de flora en fauna die van oorsprong in de beek thuishoren.

Woningen gesloopt
Bij het project worden dertien woningen in Laerbroeck gesloopt, terwijl één woning wel blijft maar alleen als monument. Dat was al lang bekend bij de bewoners, maar door de voorkeursbeslissing is er nu eindelijk duidelijkheid.

Het waterschap en de gemeente Venlo gaan zich inspannen om hen een nieuwe woning in de buurt te geven. Daarvoor komen twee locaties in aanmerking. Maar hieraan zijn ook nadelen verbonden; zo ligt één plek buitendijks. De betrokken bewoners hebben volgens dagblad De Limburger vandaag meteen negatief gereageerd, omdat er geen garantie is dat zij in het gebied kunnen terugkeren.

Drie jaar voor uitwerkingsfase
De projectpartners trekken ruim drie jaar uit voor de uitwerking van de maatregelen in het plan. De bedoeling is om deze fase eind 2026 af te ronden. Na de zomer worden informatiebijeenkomsten voor de bewoners in het gebied gehouden.

LEES OOK
H2O Actueel: eerste twee Limburgse dijkversterkingsprojecten 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.