Samen met de gemeenten in hun beheersgebied wil hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de waterkwaliteit verbeteren en een klimaatbestendige woonomgeving realiseren. Het hoogheemraadschap heeft hiervoor de ‘Impulsregeling Water in de Leefomgeving’ opgezet.
Twaalf gemeenten hebben inmiddels al geld aangevraagd vanuit de impulsregeling om dit jaar maatregelen te nemen. In totaal is er voor 26 maatregelen een bijdrage aangevraagd van totaal 1.475.000 euro.
“De impulsregeling is bedoeld als hulpmiddel voor gemeenten om aan de gang te gaan met klimaatadaptieve maatregelen”, vertelt Marc Wessels van De Stichtse Rijnlanden. “Als waterschap zijn wij natuurlijk altijd op zoek naar samenwerkingspartners om aan de groene en blauwe opgaven te voldoen. Gemeenten en waterschappen, samen met ook andere overheden, hebben hier natuurlijk een gezamenlijke opgave.”
Het waterschap vraagt de gemeenten om een aanvraag in te dienen en toetst de aanvragen vervolgens aan enkele criteria. Dit jaar zijn veel grote afkoppelprojecten ingediend, gebaseerd op de klimaatstresstest en rioleringsplannen. “Het moet gaan om klimaatadaptieve maatregelen in het stedelijk gebied.”
Nog niet alle gemeenten in het beheersgebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben zich aangemeld voor de Impulsregeling. “De teller staat op twaalf. Dus er zijn nog enkele gemeenten die zich niet hebben gemeld. De regeling staat open, het is een uitnodiging. Overigens doen we zo’n uitnodiging niet alleen aan gemeenten. Voor bewoners, die initiatieven willen ontplooien in hun buurt, hebben we een andere regeling en ook die is geopend. Zo werken we samen aan een meer klimaatrobuuste omgeving.”