secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een vragenlijst uitgezet om te achterhalen wie in zijn beheersgebied grondwater gebruikt en welke gebruiksdoelen er zijn. Uitgangspunt voor het hoogheemraadschap is dat alle huidige grondwateronttrekkingen waar mogelijk te legaliseren.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft geen goed overzicht over de grondwateronttrekkingen in zijn gebied. Dit terwijl steeds meer inwoners gebruik maken van grondwater. Ook constateert het waterschap een toename in het aantal grondwateronttrekkingen in de landbouw. Registratie en metingen van het grondwatergebruik zijn volgens HDSR van groot belang om bewust met het water om te kunnen gaan.

Het zicht op de grondwateronttrekkingen ontbreekt volgens woordvoerder Ginny Mulder onder andere omdat de waterschappen niet altijd het bevoegd gezag over grondwaterontrekkingen zijn geweest. Dat werden ze pas na de invoering van de waterwet in 2009. “Veel gegevens zijn bekend”, laat Mulder weten. “Maar we verwachten dat er grondwateronttrekkingen zijn die niet zijn gemeld en vergund. Door de verandering in regelgeving in 2009 zijn ook de voorwaarden veranderd voor wat gemeld moet worden.”

In het verleden hoefden volgens Mulder onttrekkingen niet voor alle gebruiksdoelen gemeld te worden. “Hierdoor kan het zijn dat oudere grondwateronttrekkingen niet bij ons bekend zijn. Met dit project willen we het bestand actualiseren en tevens de actuele gebruiksdoelen van het grondwater beter in kaart krijgen.”

HDSR wil de rest van dit jaar gebruiken om de gegevens over het grondwatergebruik in kaart te brengen en opgegeven onbekende onttrekkingen te legaliseren. “Ook daarna werken we verder aan het opsporen van onbekende bronnen en het registreren hiervan. Intentie blijft in eerste instantie om de grondwateronttrekkingen waar mogelijk te legaliseren. Als er onttrekkingen bekend worden die niet gemeld of vergund zijn dan zullen de gebruikers instructies ontvangen om deze alsnog te legaliseren.”

 

LEES OOK:
H2O Actueel: Brabantse waterschappen willen meldplicht kleine grondwaterputten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.