secundair logo knw 1

De winnaars van de VN-awards met in het midden Sabine Stuiver en Arthur Valkieser | Foto WIPO

Opnieuw is Hydraloop, het waterrecyclingsysteem voor woningen en gebouwen, in de prijzen gevallen. World Intellectual Property Organization (WIPO), onderdeel van de Verenigde Naties, heeft Hydraloop uit Leeuwarden tot een van de winnaars uitgeroepen van het WIPO Global Awards Program.

WIPO is een VN-organisatie die wereldwijd patentaanvragen registreert. Doel van het Global Awards Program is om innovatie en creativiteit te stimuleren met intellectueel eigendom. Deze week reikte de organisatie de prijzen uit aan de winnende bedrijven uit China, Japan, Singapore en Nederland.

Een jury van zeven deskundigen uit de hele wereld koos de winnaars uit 272 inzendingen uit 62 landen. Daarbij werd gekeken naar uitzonderlijke ondernemingen en personen die intellectuele eigendom gebruiken om een positieve impact te realiseren.

Hyperloop kreeg de award omdat het bedrijf 'een unieke, gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld waarmee waterverbruik wereldwijd substantieel verminderd kan worden en hiermee een enorme maatschappelijke impact realiseert'. Het waterrecyclingsysteem dat in huizen en gebouwen gebruikt water zuivert voor hergebruik in wasmachine, toilet en tuin, bestaat uit een combinatie van technologieën: sedimentatie, flotatie, dissolved air flotatie, geforceerde skimming en een aerobe bioreactor.

De Friese onderneming Hydraloop, opgericht door Arthur Valkieser en Sabine Stuiver, verovert in sneltreinvaart een belangrijke positie op de wereldmarkt. Met het hoofdkantoor in Leeuwarden heeft de onderneming in korte tijd een wereldwijd netwerk met meer dan 120 partners in ruim 50 landen opgebouwd, met kantoren in de Verenigde Staten en het Midden- Oosten, evenals vertegenwoordigers in Canada en Australië. De Hydraloop wordt geproduceerd bij Technologies Added in Emmen.

In 2018 won het bedrijf de Innovation Award bij de internationale watertop in Abu Dhabi en de Water Innovation & Stimulation Award van Water Alliance. Een jaar later werd het systeem bekroond met de Rabobank Innovation Award tijdens Building Holland en de Global Water Challenges Prize van technologieplatform Water Europa in Brussel. In 2020 viel het systeem in de prijzen op technologiebeurs Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.