secundair logo knw 1

Productiebedrijf van drinkwater in Harderwijk I foto: Vitens

De kwaliteit van het drinkwater was in 2019 over vrijwel de hele linie goed, constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). In het kleine aantal gevallen dat er wel wettelijke normen werden overschreden, was de volksgezondheid niet in gevaar. De tien drinkwaterbedrijven scoren voor hun klantenservice gemiddeld tussen de 7,5 en 8,2.

De inspectiedienst publiceert jaarlijks een verslag over de drinkwaterkwaliteit in het jaar daarvoor en de algemene boodschap verandert eigenlijk niet. Het zit wel snor. Volgens de rapportage Drinkwaterkwaliteit 2019 van de ILT verrichten de tien drinkwaterbedrijven vorig jaar 616.548 metingen. Daarbij voldeed 99,9 procent van de monsters aan de wettelijke normen voor drinkwater na zuivering. In 2018 werd hetzelfde percentage gehaald.

Gering aantal normoverschrijdingen
In 655 watermonsters zijn er normoverschrijdingen aangetroffen. In de meeste gevallen (543) gaat het om concentraties van stoffen die geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Blijven er 112 over, waarbij in 103 de overschrijding een microbiologisch karakter heeft. Het betreft vooral legionellagroei in binneninstallaties van afnemers (86) en verder te hoge waarden voor E.coli-bacteriën en Enterococcen (samen 17). De overige negen normoverschrijdingen gaan over chemische parameters. 

Steeds konden drinkwaterbedrijven met maatregelen een gezondheidsrisico voorkomen. Meestal door het nemen van herhalingsmonsters, het geven van kookadvies dan wel een ander advies aan getroffen klanten of het nemen van corrigerende maatregelen zoals spuien, spoelen en eventueel desinfecteren. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in 2019 voor de tweede keer een extra inventarisatie op lood gedaan. Bij 1,2 procent van de metingen is de huidige wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden. Dat is nagenoeg gelijk aan de situatie in 2018. Eind 2022 gaat de norm omlaag naar 5 microgram per liter. Op basis daarvan zit er in 2,7 procent te veel lood in het drinkwater; het hoogste niveau in zes jaar. De verontreiniging wordt bijna altijd veroorzaakt door loden leidingen in oude woningen.

Prestaties onderling vergeleken
Naast de rapportage over de drinkwaterkwaliteit publiceerde de ILT ditmaal ook de driejaarlijkse prestatievergelijking tussen drinkwaterbedrijven. Het gaat om een benchmark, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur van Waterstaat in een aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer. De bedrijven scoren volgens haar op veel punten gelijk of beter dan in 2012 en 2015.

De minister noemt de vier aspecten waarop de prestaties onderling worden vergeleken en hoe het daarmee in het algemeen staat:
1) Kwaliteit van het geleverde drinkwater: de eisen worden vrijwel altijd gehaald.
2) Klantenservice: het gemiddelde cijfer is tussen de 7,5 en 8,2 en de waterdruk bij alle drinkwaterbedrijven komt ruim boven het minimum uit.
3) Milieuaspecten van de drinkwatervoorziening:
* Elektriciteitsverbruik: er zijn grote verschillen door grondstofsoort, afstand en hoogtemeters;
* Reststoffen: gemiddeld worden 99,8 procent van de reststoffen nuttig gebruikt (doel is 100 procent);
* Lek- en spuiverliezen: dit is een aandachtspunt door (verwachte) droogte;
* Duurzaam inkoopbeleid: alle bedrijven letten goed op duurzaamheid.
4) Kostenefficiëntie en onderzoek en ontwikkeling: gemiddeld besteden drinkwaterbedrijven 1,7 procent van hun opbrengsten aan onderzoek en ontwikkeling. Drinkwaterinfrastructuur is een aandachtspunt voor de leveringszekerheid.


MEER INFORMATIE
Toelichting ILT op resultaten 2019
Kamerbrief minister plus ILT-rapporten
Reactie van VEMW
H2O-bericht: ILT over bedrijfsverslagen 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.