De waterschappen trekken vooral vanwege de klimaatverandering aanzienlijk meer geld uit voor investeringen. Zij besteden hieraan jaarlijks gemiddeld 2,25 miljard euro in de periode van 2023 tot en met 2026.
Dit komt neer op een verhoging met ruim 200 miljoen euro per jaar ten opzichte van de periode 2022-2025. Met name de klimaatverandering zorgt voor volle investeringsagenda’s, volgens de vandaag verschenen digitale rapportage Waterschapsbelastingen 2023 - Het hoe en waarom. De waterschappen investeren het meest in waterkeringen, gevolgd door rioolwaterzuivering en watersystemen (zie infographic).
Geen uitstel van investeringen
In de publicatie wordt het volgende opgemerkt: “De forse stijging illustreert dat waterschappen zich ervan bewust zijn dat het beperken van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering en het aanpassen van de infrastructuur aan de veranderende omstandigheden geen uitstel dulden. De investeringen van de waterschappen zorgen ervoor dat de infrastructuur weer jaren mee kan.”
Verder spelen ontwikkelingen mee als de aanscherping van milieunormen en de noodzaak van de energietransitie en het sluiten van de (grondstoffen)kringlopen. Bestuurslid Vincent Lokin van de Unie van Waterschappen wijst ook op de ambitie van de waterschappen om circulair, energieneutraal en in 2035 volledig klimaatneutraal te worden.
“De waterschappen moeten zich steeds aanpassen om hun taken goed en zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Daar is geld voor nodig. De investeringen hebben invloed op de hoogte van de waterschapsbelasting”, aldus Lokin. De waterschappen berekenen de investeringskosten niet in één keer door aan de belastingbetaler, maar doen dat over een langere periode.
Grotere lastenstijging
De waterschappen heffen in 2023 samen 3,5 miljard euro aan belastingen. Dat is 1,7 procent van de totale belastingdruk in Nederland. De lasten zijn aanzienlijk gestegen. Bijvoorbeeld een gezin van vier personen met een eigen woning van 280.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 380 euro aan waterschapsbelasting, 27 euro meer dan in 2022.
Deze verhoging is groter dan in voorgaande jaren, meldt de Unie van Waterschappen. Dit komt niet alleen door de opgaven en investeringen waarvoor de waterschappen staan, maar ook door de sterk gestegen prijzen. De tabel laat zien wat in 2023 de gemiddelde belastingdruk voor veel voorkomende groepen van huishoudens en bedrijven is, met daarbij de ontwikkeling ten opzichte van 2022. Een vergelijking tussen waterschappen is mogelijk met het Belastingendashboard.
LEES OOK
H2O Actueel: waterschapslasten met gemiddeld ruim 8 procent gestegen