Beroepsvissers hebben ruim 250.000 jonge palingen uitgezet in onder andere de Zuidelijke Randmeren en het Zwarte Meer. De afgelopen decennia was de palingstand te laag in deze wateren.
Het vrijlaten in de natuur vond afgelopen vrijdag (26 mei) plaats. De coördinatie lag in handen van de Stichting DUPAN, waarin palingkwekers, -vissers en -handelaren samenwerken om het herstel van de palingstand in ons land te bevorderen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat palinkjes zijn uitgezet. Vanaf maart gebeurde het al op verschillende plekken in door de overheid aangewezen gebieden die voor herbevolking geschikt zijn.
Reis van en naar Sargassozee
Palingen zijn bijzondere trekvissen. Zij beginnen hun leven als palinglarven in de zesduizend kilometer verderop gelegen Sargassozee voor de Mexicaanse kust. Vervolgens maken ze als glasaaltjes de reis naar de Europese kust. De palingen die in Nederland worden uitgezet, zijn als slechts 0,3 gram wegende glasaaltjes opgevangen in de Franse riviermondingen. Zij worden vervolgens groter en sterker gemaakt in een Nederlandse kwekerij.
De ongeveer 250.000 palinkjes die beroepsvissers nu in de tussen Flevoland en Overijssel gelegen Zuidelijke Randmeren en het Zwarte Meer hebben vrijgelaten, wegen 3 tot 7 gram. Als zij eenmaal volwassen zijn, kunnen ze terugzwemmen naar de Sargassozee om voor nageslacht te zorgen.
Maatregel om palingstand te vergroten
Het uitzetten is sinds 2010 een maatregel binnen het Nederlandse en Europese Aalbeheer om de palingstand te vergroten. Onomstreden is dit niet. Diverse natuur- en milieuorganisaties willen dat de palingvangst aan banden wordt gelegd. Er zijn ook twijfels of de uitgezette palingen nog wel in staat zijn om de weg naar de Sargassozee te vinden.