secundair logo knw 1

Het nieuwe bestuur van Waterschap Zuiderzeeland.

Bijna drie maanden na de waterschapsverkiezingen van 15 maart hebben 17 van de 21 waterschappen een coalitieakkoord bereikt. Daarvan hebben er 14 ook al nieuwe bestuurders benoemd. Noorderzijlvest, Scheldestromen, Schieland en Krimpenerwaard en Stichtse Rijnlanden zijn nog druk aan het onderhandelen.

Deze week koos het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland drie nieuwe heemraden. Jaap Lodders (BBB/Ongebouwd), Jo Caris (Water, Wonen en Natuur) en Tom Vereijken namens de fractiecombinatie AV50 (AWP, VVD en 50PLUS). Samen met dijkgraaf Hetty Klavers en secretaris-directeur Wouter Slob vormen zij het college van dijkgraaf en heemraden in de polder.

In het nieuwe bestuursprogramma ‘Verbinden en koers houden’ bouwen zij voort op de weg die door het vorige bestuur is ingezet. Extra aandacht is er voor de beschikbaarheid van water nu en in de toekomst, de rol van water en bodem bij gebiedsontwikkelingen (‘water en bodem sturend’) en het betrekken van inwoners bij het waterschapswerk, aldus de website.

Bij Vallei en Veluwe werden maandag vier heemraden benoemd: Erik den Hertog (BBB), Carlo van Dijk (ChristenUnie), Bert van Vreeswijk (SGP) en Henk Veldhuizen (Ongebouwd, Landbouw). Zij gaan samen met dijkgraaf Marijn Ornstein en secretaris-directeur Karl Blokland aan de slag. Komende maandag vergadert het algemeen bestuur over de Bestuursagenda voor de periode 2023-2027.

Noaberschap 
Ook bij Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Limburg en De Dommel zijn de coalitieonderhandelingen deze week afgerond, zoals eerder gemeld. Dat laatste waterschap heeft nog geen namen bekendgemaakt van de beoogde bestuursleden; wel staat al vast dat zij op 21 juni worden geïnstalleerd.

Eind vorige week werden de nieuwe bestuurders van Rivierenland geïnstalleerd. Esther Groenenberg, Henk van ’t Pad, Goos den Hartog en Kees Romijn vormen hier nu samen met dijkgraaf Co Verdaas en secretaris-directeur Kees Vonk het nieuwe dagelijks bestuur. ‘Aan de slag met water’ heet het bestuursprogramma dat zij de komende jaren willen uitvoeren.

Bij Vechtstromen ligt er sinds vorige week woensdag een bestuursakkoord met als titel ‘Noaberschap verbindt’. Volgende week woensdag moet duidelijk zijn welke partijen samen het bestuur gaan vormen.

Nog geen witte rook
Hekkensluiters zijn Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Noorderzijlvest, Scheldestromen en Schieland en de Krimpenerwaard. Bij HDSR is de formatie in volle gang nadat de informateur eind april de fracties Water Natuurlijk, BBB, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Natuur en Landbouw bijeengebracht had.

Een paar weken later leek de eerste gespreksronde bij Scheldestromen te gaan leiden tot een coalitie tussen winnaar BBB en de fracties Ongebouwd, Partij voor Zeeland, SGP en CDA, maar witte rook is er nog niet. Datzelfde geldt voor Noorderzijlvest, dat werkt aan een tweede optie nadat de eerste poging met Water Natuurlijk, BBB, PvdA, Geborgd Natuur en Student en Water eind april strandde.

Schieland verwacht eind juni een nieuw bestuur te kunnen presenteren. De fracties Water Natuurlijk, VVD, PvdA en de gezamenlijke fracties van Ongebouwd en Natuurterreinen zijn sinds eind april met elkaar in gesprek over het financieel kader en de portefeuilleverdeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.