Regionale overheden en het Rijk herzien op dit moment het rivierenbeleid. ARK Rewilding Nederland (ARK) en het Wereld Natuur Fonds (WWF) grijpen deze beleidsherziening aan om te komen met een actieplan en een oproep: ‘natuur en waterveiligheid bijten elkaar niet’.
Naar verwachting presenteren de overheden dit najaar het hernieuwde Integraal Rivier Management (IRM). Dit is een gezamenlijke visie voor een veilig, bevaarbaar, vitaal en aantrekkelijk Maas- en Rijngebied. “In het proces om te komen tot dit IRM zijn veel goede dingen gebeurd”, zegt Bas Roels, coördinator van team Nederland van het WWF.
Actieplan Ruimte voor Levende Rivieren te komen. “Op dit moment wordt de vertaalslag gemaakt van de voorbereiding naar de politieke besluitvorming. En dan neemt de dreiging toe dat platte overwegingen over kosten en verantwoordelijkheden toch de doorslag gaan geven. En dan wordt de natuur wederom de sluitpost.” “De startnotitie gaat uit van de goede dingen en de natuuropgaves zijn op een goede manier onafhankelijk gekwalificeerd.” Toch vindt Roels het nodig om nu met het
En dat terwijl natuur volgens Roels juist kan helpen bij het veilig en bevaarbaar maken van de rivieren. “Natuur en waterveiligheid bijten elkaar niet. Onderzoek laat zien dat de punten uit ons actieplan voor een netto daling van de waterstanden zorgen. Het is dus echt mogelijk om de waterveiligheid en de bevaarbaarheid te fixen en te zorgen voor een mooier, gezonder landschap voor iedereen.”
Het WWF en het ARK pleiten er in hun actieplan voor om alle uiterwaarden tot natuurlijker gebied om te vormen. In totaal willen de natuurorganisaties 33.500 hectare nieuwe riviernatuur creëren en zo voldoen aan de wettelijk verplichte natuurdoelstellingen en dus de opgaven op het gebied van waterveiligheid aanpakken.
“We willen terug naar de spirit van het Ruimte voor de Rivier-programma. Daar zijn ook niet alle doelen uit gerealiseerd, maar kijk eens naar de resultaten! Kijk eens hoe trots de mensen er nu op zijn! Met de herziening van het rivierenbeleid hebben we nu de kans het nog veel beter en grootser aan te pakken.”
Om dit doel te bereiken is het volgens Roels nodig om de natuur als bondgenoot te omarmen. “Samengevat is dat onze oproep: florerende natuur zorgt voor een robuuster watersysteem. Ons actieplan is bedoeld als steuntje in de rug voor alle experts en beleidsmakers die de afgelopen tijd hebben gewerkt aan de herziening van de IRM. Het gaat hier niet om een tegenstelling tussen natuurorganisaties en overheden. Volgens mij hebben we uiteindelijk allemaal hetzelfde doel.”