Een consortium onder leiding van Royal HaskoningDHV gaat in opdracht van de Nederlandse overheid aan de slag in het Mozambikaanse Beira. Doel is de havenstad, die vorig jaar verwoest werd door de cyclonen Idai en Kenneth, weerbaarder te maken.
De cyclonen, die in maart en april 2020 over het Afrikaanse land raasden, troffen Beira in het bijzonder. Zeker 750 mensen kwamen om het leven, bijna de gehele infrastructuur van de havenstad raakte beschadigd en hele gebieden stonden onder water. De Delftse hoogleraar Luuk Rietveld riep gelijk op tot een ‘deltaplan’ voor Mozambique.
Het consortium, dat nu is aangesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft als opdracht een strategie te ontwikkelen om Beira en zijn zeshonderdduizend inwoners beter te beschermen tegen overstromingen en erosie. Omdat Beira in een laaggelegen gebied ligt, wordt het regelmatig getroffen door overstromingen vanuit zee en zware regenval.
Klimaatverandering, economische groei, bevokingsgroei, kusterosie en stadsuitbreiding hebben de havenstad volgens Royal HaskoningDHV kwetsbaarder gemaakt dan ooit. Een aanzienlijk verbeterde kustbescherming is nodig om Beira de komende decennia voldoende te beschermen tegen de gevaren van de zee. Die bescherming moet tegelijk de ruimtelijke kwaliteit verbeteren en de sociaaleconomische ontwikkeling stimuleren.
Voorstudies
Het kustbeschermingsproject is onderdeel van het Cyclone Idai en Kenneth Emergency Recovery and Resilience Project (ERRP), dat wordt gefinanierd door de Wereldbank en de RVO. Behalve Royal Haskoning DHV maken ook Deltares, Witteveen+Bos, het Mozambikaanse adviesbureau Metier en Partners for Resilience, dat onder leiding staat van het Nederlandse Rode Kruis, deel uit van het consortium.
Deltares en Witteveen+Bos ontwikkelden eerder al een Masterplan 2035 voor Beira, waarin een visie wordt ontwikkeld voor een duurzame, veilige en welvarend stad. Het nieuwe project is volgens Deltares ‘een volgende stap’ op weg naar implementatie.
Het afgelopen jaar zijn er verschillende voorstudies geweest, meldt een woordvoerder van Royal HaskoningDHV. De coronapandemie maakt het overleg met stakeholders volgens haar lastig, omdat reizen nu niet mogelijk is.
Blue Deal
Daarmee worstelen ook de waterschappen, die juist vorig voorjaar in Mozambique begonnen met de Blue Deal, een langjarig partnerschap met de regionale waterautoriteiten. Er zijn wel trainingen op afstand geweest, maar alles verloopt trager, zegt landencoördinator Mozambique Antoon Kuypers. "En in het begin was het vooral noodhulp."
Volgens hem vullen het consortium en de waterschappen elkaar aan, omdat de laatste zich vooral richten op beheer en onderhoud. "We zijn wel met de overheid in gesprek hoe de activiteiten op elkaar afgestemd kunnen worden."
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Royal HaskoningDHV
Bericht Deltares over Masterplan 2035
H2O-premium: Mozambique heeft een ‘deltaplan’ nodig