De regen van de afgelopen dagen brengt nauwelijks verbetering in de opdrogende watervoorraden, ook al zorgden buien lokaal voor flinke wateroverlast. Waterschap Rijn en IJssel stelt vanaf vandaag een verbod in om water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Waterschap Limburg stelde donderdag een onttrekkingsverbod in voor beken en sloten (oppervlaktewater) in Zuid-Limburg.
Het is de vijfde keer in zes jaar tijd dat deze regio te maken heeft met langdurige droogte, schrijft Rijn en IJssel, dat het ontrekkingsverbod instelt in de Achterhoek, Liemers en een stukje van de Veluwe en Overijssel. Door de droogte dalen de waterstanden snel en wordt de waterkwaliteit slechter. Op steeds meer plekken komt blauwalg voor, aldus Rijn en IJssel. "In de Ahauser Aa, net voor de landsgrens bij Buurse liggen twee beluchters om extra zuurstof in het water te blazen."
Ook de waterstanden op de grote rivieren zijn aan het dalen. Schepen die langer zijn dan 55 meter kunnen niet meer door de sluis in Doesburg vanwege de lage waterstand, aldus Rijn en IJssel.
Limburg
Het onttrekkingsverbod dat Waterschap Limburg heeft ingesteld geldt voor alle onttrekkingen, met uitzondering van het drenken van vee en het beregenen van bepaalde kapitaalintensieve teelten. Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur, zegt: “Met de maatregelen die we nemen, proberen we vissterfte en schade aan bijzondere soorten te voorkomen. Ook willen we hiermee de grondwaterpeilen zo lang mogelijk op niveau houden.”
Naast een onttrekkingsverbod neemt het waterschap andere maatregelen. Zo blijven stuwen in de hoogst mogelijke stand staan en worden pompen ingezet om meer water in de beken te krijgen en het water beter te laten stromen. Ook wordt op plekken niet of minder gemaaid om opwarming van de beek te remmen en schaduw in de beek te houden.
WDOD
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zet in een deel van zijn werkgebied de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen extra hoog op tot boven het normale maximumpeil. “Hiermee wordt extra water vastgehouden, zoals de regen die is gevallen, en aangevoerd in het gebied”, schrijft het waterschap.
“Op dit moment heeft ons watersysteem nog voldoende ‘overcapaciteit’ om de waterpeilen extra hoog te zetten”, zegt bestuurder Nicole Koks. “In de afgelopen periode was de afvoer van de IJssel, de Vecht en het IJsselmeerpeil nog voldoende om tot deze actie over te gaan. We zien hierin een omslagpunt aankomen. Daarom willen we niet wachten, maar direct handelen. Anders verliezen we naast kostbare tijd ook kostbaar water.”