Het waterbeleid moet op korte termijn worden aangepast, schrijven hydroloog Gé van den Eertwegh en meteoroloog Gerrit Hiemstra in een opiniebijdrage over het waterbeheer. “We moeten aan de slag met een omslag: een transitie in waterbeheer, watersysteem en watergebruik, zodat we beter om kunnen gaan met het andere weer, dat een gevolg is van klimaatverandering.”
Beiden stellen dat snelle aanpassing dringend noodzakelijk is en brengen in herinnering dat het extreem droge jaar 2018 ‘alweer vijf (!) jaar’ geleden is. “Dat betekent dat we al laat (‘...het kalf en de put...’) zijn.” “Waterbommen houden we niet tegen, extreme droogte ook niet. Maar dan zijn we beter gewapend tegen extreem weer dan nu het geval is. We moeten nu aan de slag.”
In hun analyse stellen ze dat er over de oorzaken van de huidige droogteproblemen vaak te snelle conclusies worden getrokken. ”Mensen bekritiseren de waterbeheerders. Veel criticasters hebben onvoldoende inzicht in de complexiteit van het waterbeheer en trekken te snelle conclusies.”
De hydroloog en meteoroloog schetsen dat een aantal maatregelen moet worden genomen om het watersysteem en het beheer aan te passen aan het veranderende klimaat. “Die maatregelen zijn gericht op twee structurele aspecten: meer water infiltreren en opslaan als grondwater en minder water afvoeren en minder water gebruiken.”
De belangrijkste bijdrage op de waterbalans en tegen grondwaterdroogte kan de landbouw leveren door de ontwatering te verminderen en minder water af te voeren, aldus Van den Eertwegh en Hiemstra. “Daartoe zal de landbouw moeten leren omgaan met structureel hogere grondwaterstanden op de percelen.”
In hun analyse vestigen beiden hun hoop op de aangekonigde aanbevelingen van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. “De laatste berichten hierover uit Den Haag (Kamervragen begin juni 2023) zijn hoopvol: in het late najaar van 2023 komt minister Harbers met aanbevelingen. Op dat moment is de zomer van 2023 voorbij. Van ‘gaat u maar rustig slapen’ naar ‘handen uit de mouwen, waterbeheerders en watergebruikers’, dat zouden we graag zien. Voor een toekomstbestendige waterhuishouding van Nederland.”
LEES OOK DE OPINIEBIJDRAGE
Klimaatverandering dwingt tot ander waterbeheer