De omzet van NX Filtration zal dit jaar naar verwachting tussen 10,5 miljoen en 11,5 miljoen euro bedragen en blijft daarmee achter bij de eerder afgegeven prognose van 16 miljoen euro. De omzet laat wel een groei zien van 30 tot 40 procent ten opzichte van vorig jaar, aldus het bedrijf. Voor volgend jaar mikt het bedrijf op een omzetgroei van 50 tot 70 procent.
De achterblijvende omzet dit jaar schrijft het bedrijf vooral toe aan vertraagde projecten bij klanten en uitgestelde orders, met name een gevolg van de wereldwijde industriële vertraging en langere doorlooptijden in Europa en Noord-Amerika. “Sommige orders die we verwachtten te ontvangen en te leveren in 2024, zijn uitgesteld door de respectievelijke klanten, maar maken nog steeds deel uit van onze pijplijn voor levering in 2025”, aldus een toelichting van de membraanproducent.
Ondanks de langere doorlooptijden houdt het bedrijf de vooruitzichten voor de langere termijn ongewijzigd. De vraag naar de membraanmodules van NX Filtration blijft toenemen, stelt het bedrijf vast. En ook heeft de producent dit jaar nieuwe belangrijke afnemers aan het klantenbestand toegevoegd, zoals Thermax in India en Hydroflux in Australië. Andere grote klanten deden nabestellingen, zoals Ecoazur in Mexico en Delco Water in Canada.
Om de groei erin te houden richt het bedrijf zich op nieuwe overeenkomsten in ‘product-marktcombinaties met een hoog rendement’, zoals industriële en gemeentelijke waterprojecten in Azië en Latijns-Amerika.
Dit jaar nam NX Filtration de nieuwe fabriek in Hengelo in gebruik. Op deze nieuw locatie houdt de membraanproducent volgend jaar 8 april een ‘Capital Markets Day’, waar meer achtergrondinformatie zal worden gegeven over marktontwikkelingen, de commerciële strategie en groeivooruitzichten.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.