Uit waterdamp boven de oceanen kan water worden gewonnen waarmee grote stedelijke gebieden van zoet water kunnen worden voorzien. Vanwege de vrijwel onbeperkte toevoer van waterdamp uit de oceanen kan deze waterwinning bijdragen aan een duurzame zoetwaterzekerheid voor met name waterarme regio’s.
Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign in een studie. Volgens de onderzoekers onder leiding van Praveen Kumar, hoogleraar civiele techniek en milieutechniek aan de universiteit, kunnen oceanen subtropische regio’s voorzien van zoet water als er geïnvesteerd wordt in een methode om de waterdamp op te vangen en te transporteren.
De onderzoekers onderzochten wereldwijd op 14 locaties de mogelijkheden om waterdamp boven de oceaan op te vangen en te condenseren tot zoet water. Ze voerden atmosferische en economische analyses uit aan de hand van (hypothetische) offshore constructies van 210 meter breed en 100 meter hoog. Met zo’n ‘vangoppervlak’ zou voldoende vocht kunnen worden gewonnen voor de dagelijkse drinkwaterbehoeften van zo'n 500.000 mensen, aldus de studie.
De onderzoekers stellen vast dat het opvangen van vocht boven oceaanwater haalbaar is voor waterarme regio's over de hele wereld. Met het geoogste water kunnen grote bevolkingscentra in de subtropen van zoet water worden voorzien, aldus de studie.
De onderzoekers zien toekomst in deze nieuwe vorm van waterwinning, omdat, zo stellen ze, bestaande methoden als ontzilting, hergebruik van afvalwater en kunstmatig regen maken niet toereikend zullen zijn om groeiende zoetwatertekorten op te vangen, enerzijds door de snel toenemende watervraag als gevolg van bevolkingstoename en economische groei en anderzijds omdat er duurzame bezwaren aan kleven, zoals het forse energiegebruik bij ontzilting en vrijkomende pekel en zware metalen.
Het oogsten van waterdamp kan naar de mening van de onderzoekers zonder bezwaar, de oceanen produceren continu waterdamp. En door de klimaatverandering zal deze productie alleen maar toenemen, aldus de onderzoekers, die de waterdampwinning kenmerken als een natuurlijke waterkringloop.