Waterschap Aa en Maas stelt een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in. Het verbod gaat in op donderdag 15 juni en geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen, schrijft het waterschap. Het verbod geldt totdat het waterpeil weer op niveau is.
Hoewel het waterschap vaststelde dat de watervoorraaden hard slinken door verdamping, was Aa en Maas tot dusverre de enige van de drie Brabantse waterschappen die nog geen onttrekkingsverbod had ingesteld. Maar daar is nu verandering in gekomen. “Het is al sinds 12 mei droog en we hebben te maken met een noordoostenwind en hoge temperaturen. Hierdoor is er sprake van veel verdamping en dalen de waterstanden in sloten en beken snel.”
Langer wachten met maatregelen is niet verantwoord, aldus het waterschap. “Als we langer wachten, lukt het vaak niet om het peil weer op de goede hoogte te krijgen. Door dit te doen, hopen we dat er nog voldoende water in de sloot of beek blijft staan voor de rest van de zomer.”
Het verbod geldt niet voor alle wateren in het werkgebied. De volgende waterlopen zijn uitgezonderd: Sambeekse uitwatering benedenstrooms stuw Waranda; Raam benedenstrooms stuw Kammenberg; Hertogswetering; Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid-Willemsvaart door Helmond (traverse).
Boeren mogen nog wel water onttrekken voor het drenken van vee en beregenen van kapitaalintensieve teelten (fruit, groenten, bloemen, planten en bomen). Grasland (inclusief graszoden), maïs, suikerbieten, aardappelen en granen vallen wel onder het onttrekkingsverbod.
De Dommel
In Midden-Brabant heeft De Dommel het onttrekkingsverbod oppervlaktewater uitgebreid. Het geldt nu voor het hele beheergebied, met drie uitzonderingen: de Zandleij, het Beatrixkanaal en de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal. “Het verbod geldt voor iedereen die met een vaste of mobiele installatie water wil oppompen. Bijvoorbeeld voor beregening, sproeien van tuinen en plantsoenen. Het laten drinken van vee en het blussen van brand met oppervlaktewater mag wel.”
WDOD
Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet de grondwaterstanden ‘hard dalen’ in zijn beheergebied. Het waterschap heeft geen onttrekkingsverboden ingesteld, maar richt zich op aanvoer van water uit de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht. Hoewel de afvoer in de rivieren daalt, is er vooralsnog voldoende water beschikbaar om aan de stijgende watervraag te voldoen, aldus het waterschap. In het IJsselmeer is meer voorraad beschikbaar, omdat Rijkswaterstaat het peil omhoog heeft gezet.
LEES OOK
H2O Actueel: Waterpeil IJsselmeer verder omhoog voor extra zoetwatervoorraad