Sinds juni lopen er op vijf percelen in de provincie Flevoland praktijkproeven om de afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te beperken. ‘We willen echt in de praktijk op de percelen ontdekken welke methoden werken en voor de agrariërs hanteerbaar zijn.’
“Het afspoelen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is natuurlijk een landelijk probleem”, zegt Johan Wander. Hij is projectmanager bij Delphy dat de praktijkproeven in Flevoland, die worden gefinancierd door de provincie, samen met onderzoeks- en adviesbureau CLM, uitvoert. “Waterschappen en provincies maken zich zorgen over de afspoeling van deze stoffen na flinke buien. In Flevoland heeft men nu gekozen voor praktijkproeven om oplossingen te vinden.”
“Met deze praktijkproeven willen we onderzoeken hoe je kunt voorkomen dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen van het perceel afspoelen”, legt Wander uit. Individuele agrariërs zijn volgens hem gebaat bij meer kennis over de verschillende mogelijkheden die er zijn. De resultaten uit de praktijk zullen we volgend jaar dan ook zo breed mogelijk gaan delen.”
In samenspraak met de betrokken agrariërs hebben Delphy en CLM gekozen om maatregelen te testen die bij eerdere praktijkproeven een verschil maakten en mogelijk praktisch haalbaar zijn. “Er worden meerdere maatregelen getest. Bij de aardappel gaan we bijvoorbeeld kijken wat het tussenzaaien van haver op kan leveren. Ook hebben we een systeem bedacht om het water niet via greppels naar de sloot, maar naar een met grof zand gevulde sleuf te leiden.”
De proefopstellingen verschillen in grootte. Wander hoopt dat het project, waarvan de resultaten in 2023 bekend zullen worden, resultaten op zal leveren waar de agrariërs echt mee kunnen werken. “We zagen bij eerdere proeven dat de aanleg van drempeltjes heel goed werkte, maar dat dit niet praktisch was voor de gebruikers. Daarom gaan we nu bijvoorbeeld testen of de aanleg van putjes werkt. Ik hoop dat we volgend jaar een aantal in de praktijk toepasbare tools hebben ontwikkeld om de afspoeling echt duidelijk terug te brengen, zonder de opbrengst in gevaar te brengen.”