secundair logo knw 1

President Marcelo Rebelo de Sousa en koning Willem-Alexander bekijken een onderzoeksfaciliteit | Foto Deltares

Het bezoek van een Portugese delegatie deze week aan kennisinstituut Deltares biedt mogelijk kansen om de samenwerking met Portugese instanties te gaan versterken. Dat zegt Sophie Vermooten, regiomanager Europa bij Deltares, na afloop van het bezoek. Zij praatte het gezelschap bij over enkele projecten die Deltares met Portugese partners uitvoert.

Het genootschap bestond uit de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa en koning Willem-Alexander, plus een een delegatie van Portugese parlementsleden en bedrijven. Het bezoek aan het kennisinstituut in Delft was onderdeel van het Portugese staatsbezoek deze week.

SOPHIE VERMOOTEN 180 vk Sophie VermootenDe aandacht van de Portugezen was met name gericht op de ‘blue economy’, schetst Vermooten. “Dus maritiem, shipping, energietransitie op zee, dat soort zaken. Daar hebben we onze inbreng een beetje op aangepast, om te laten zien wat we al doen met Portugese partners.”

Concreet werden vier projecten onder de aandacht gebracht van het Portugese gezelschap. Ze vallen onder Horizon Europe, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie en drie daarvan zijn te plaatsen binnen het kader van blue economy, aldus Vermooten.

De eerste betreft het Maelstrom-project, gericht op het voorkomen van vervuiling door zwerfvuil op zee door slimme technologieën, zoals de in Nederland ontwikkelde Bubble Barrier, het bellenscherm waarmee plastic uit rivieren wordt verwijderd. Vermooten: “De bubble barrier is getest in een onderzoeksfaciliteit van Deltares en is nu ook geïmplementeerd in Porto.”

De andere Horizon-projecten die werden toegelicht zijn het EDITO-project ('dat betreft een digital twin of the ocean, een heel ambitieus project met veel partners') en het NID4OCEAN-project ('dat gaat over nature inclusive design rondom een windmolenpark').

Vermooten: “Het laatste voorbeeld dat ik heb gedeeld is de FloodAdapt-tool. Dat gaat niet over de blue economy, maar over het ondersteunen van kuststeden bij klimaatadaptatie en het verminderen van overstromingsrisico's. Dit vanwege de verschrikkelijke overstromingen die zijn geweest in Spanje en Midden-Europa. We wilden laten zien hoe je als kust of land of stad kan omgaan met je overstromingsrisico's. Zo kwam het voorbeeld van Cork in Ierland aan bod, omdat dat ook een Atlantische stad is.”

Het bezoek van de Portugese delegatie biedt kansen om de samenwerking met Portugese partners een impuls te geven, zegt Vermooten. “We zitten nu in dit momentum, dus we gaan kijken hoe we dat verder kunnen versterken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling.