Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben op directieniveau openlijk het conflict bijgelegd over de plaatsing van stalen damwanden in het Zwarte Water.
Marjolijn van de Zandschulp, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, erkende op de landelijke Uiterwaardendag in Ewijk dat haar organisatie ‘vroegtijdig de dialoog had moeten aangaan’ met Staatbosbeheer. "Dat is voor mij de belangrijkste les", sprak Van de Zandschulp in een tweegesprek op het podium met Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer.
Kortgeleden stond de relatie op scherp tussen beide samenwerkingspartners in het programma Kaderrichtlijn Water. Staatbosbeheer stapte naar de rechter om een stokje te steken voor de plaatsing van stalen damwanden voor natuurherstel in het Zwarte Water. Rijkswaterstaat wil damwanden aanbrengen om luwtes te maken waar vissen kunnen paaien.
Staatbosbeheer vindt stalen oevers vloeken in de kerk van een natuurlijk riviersysteem."Rijkswaterstaat grijpt naar technische ingrepen. Wij vinden dat je voor organisch materiaalgebruik moet gaan bij natuurherste", aldus Staatsbosbeheer-directeur Sylvo Thijsen op de Uiterwaardendag. Zijn organisatie ving bot bij de rechtbank in de poging om de damwanden tegen te houden.
Rijkswaterstaat-directeur Van de Zandschulp reikte de hand met de woorden: "We hebben van elkaar te leren". Onder het motto ‘zand erover’ deed ze Thijsen op het podium een feloranje Rijkswaterstaatjas aan. Desgevraagd bevestigde Van de Zandschulp dat de plaatsing van 1,8 kilometer damwanden in het Zwarte Water doorgaat. Staatsbosbeheer legt zich erbij neer.