secundair logo knw 1

Het startsein voor de bouw van de warmtepomp werd gegeven door v.l.n.r. Manja Thiry (Eneco), Constantijn Jansen op de Haar (HDSR), Cees de Haan (Eneco) en Els Otterman (HDSR) I foto: Eneco

Op het terrein van rioolwaterzuivering Utrecht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden komt een aquathermie-installatie te staan, die waarschijnlijk vanaf eind 2023 duurzame warmte gaat produceren voor ongeveer 20.000 woningen. Hiervoor wordt de grootste warmtepomp van Nederland gebouwd.

Het officiële startsein voor de bouw van de warmtepomp bij rioolwaterzuivering Utrecht is gisteren gegeven door bestuursleden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en directeuren van energieleverancier Eneco. De pomp heeft een thermisch vermogen van 27 megawatt en zal jaarlijks 583.000 gigajoule aan warmte produceren. Daarmee kunnen zo’n 20.000 woningen in Utrecht en Nieuwegein worden verwarmd. Dat is ongeveer 15 procent van de warmtevraag van het stadswarmtenet van deze gemeenten.

Eneco bouwt en beheert de warmtepomp voor eigen rekening en risico. HDSR heeft een stuk grond bij rioolwaterzuivering Utrecht in de wijk Overvecht beschikbaar gesteld en zorgt straks voor gezuiverd afvalwater. Verder trekken beide partijen samen op bij onder meer de techniek, de planning en het regelen van vergunningen.

Water van 75 graden naar stadswarmtenet
Per uur zal ongeveer 2.000 kubieke meter gezuiverd afvalwater worden gebruikt. Het effluent is relatief warm met een temperatuur van circa 12 graden Celsius in de winter tot 22 graden in de zomer. Door de aquathermie-installatie vloeit deze restwarmte niet weg, maar wordt juist nuttig ingezet. De warmtepomp haalt de warmte uit het gezuiverde afvalwater, waarna er water met een temperatuur van 75 graden aan het warmtenet wordt geleverd (zie infographic). Dat er straks afgekoeld effluent terechtkomt in de Vecht, heeft een positief effect op het milieu.

Eneco legt hiervoor een nieuwe warmteleiding van zeshonderd meter aan tussen de warmtepomp en de eigen centrale in de buurt van de rioolwaterzuivering. Verder wordt er een buffervat van ongeveer 18 meter hoog en 18 meter breed gebouwd, om ervoor te zorgen dat continu voldoende warm water aanwezig is.

Het warmtepompgebouw heeft een oppervlakte van zo’n 1.500 vierkante meter (33 bij 45 meter) en het hoogste punt is tien meter. Het gebouw gaat zelf ook energie opwekken, omdat op het dak 177 zonnepanelen worden geplaatst. Zij zorgen jaarlijks voor 40.000 kilowattuur aan energie, vergelijkbaar met het verbruik van dertien huishoudens.

Installatie naar verwachting eind 2023 operationeel
De planning is dat de aquathermie-installatie vanaf eind 2023 warm water aan het stadswarmtenet gaat leveren. Zowel HDSR als Eneco benadrukt het belang hiervan gezien de eigen ambitie om klimaatneutraal te worden. Hoogheemraad Els Otterman noemt aquathermie een duurzame warmtebron met veel potentie, zonder de bezwaren van wind- en zonne-energie.

“Maar liefst 40 procent van de woningen en bedrijfsgebouwen in onze regio kunnen we verwarmen met warmte uit afvalwater en oppervlaktewater. De bouw van deze warmtepomp is dan ook een prachtig inspirerend en concreet voorbeeld voor gemeenten, energiebedrijven en andere samenwerkingspartners!”

Infographic warmtepomp rwzi UtrechtInfographic: Eneco / HDSR

LEES OOK
H2O Actueel: aquathermie voor 200.000 woningen in 2030
H2O Artikel: aquathermie begint aan een inhaalrace

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.