De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat 25-jarig jubileum wordt dit jaar met verschillende activiteiten gevierd, maar er zijn ook zorgen. Om het erfgoed voor de toekomst te behouden, ondertekenden zes betrokken partijen gisteren een samenwerkingsovereenkomst.
Daarin beschrijven de provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden hun gezamenlijke verantwoordelijkheid en hun ambities voor Kinderdijk.
Ze willen dat het molengebied hét voorbeeld wordt van modern erfgoedbeheer, aldus een persbericht van Waterschap Rivierenland. "Het ontwikkelen van de toeristische trekpleister gaat daarbij hand in hand met het verbeteren van de leefbaarheid, het behoud van de beleving en de versterking van het eigen karakter van het gebied", zegt wethouder Arco Bikker van Molenlanden.
Hollands watermanagement
Voor het waterschap is Kinderdijk volgens heemraad Mathieu Gremmen een al meer dan 750 jaar werkende plek om het Hollandse watermanagement van het heden, het verleden en de toekomst te tonen aan nationale en internationale gasten.
"Waren de molens ooit nodig om het gebied leefbaar te houden, nu doen onze gemalen dat", aldus Gremmen. "En de tijd staat niet stil: wij automatiseren gemalen en nemen ingrijpende maatregelen om het watersysteem in de Alblasserwaard op orde te houden."
Het molencomplex van Kinderdijk omvat negentien windmolens. Daarnaast zijn er dijken, opslagreservoirs, moderne pompstations en administratieve gebouwen, zoals het gemeenlandshuis van de Overwaard, dat door Rivierenland voor representatieve doeleinden wordt gebruikt.
Levend erfgoed
Marjorie Verhoek van de RCE noemt Kinderdijk "een toonbeeld van de eeuwige strijd tegen het water die we in Nederland voeren, met een uniek landschap en een watersysteem dat nog functioneert". De RCE is trots op dit "levend erfgoed" en voelt zich medeverantwoordelijk om dit te behouden.
Samenwerking is volgens de partners noodzakelijk om het woongebied leefbaar en het werelderfgoed bereikbaar te houden. Daarnaast moet het gebied aantrekkelijker worden voor zowel toeristen als voor inwoners van Kinderdijk.
Aan het zilveren jubileum van de UNESCO-status is de afgelopen maanden aandacht besteed met onder andere lezingen, een fototentoonstelling en een fotoworkshop. Later dit jaar volgen meer activiteiten.