secundair logo knw 1

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, sprak regeringsleiders toe tijdens de Petersberg Climate Dialogue in Berlijn. Klimaatverandering dwingt de mensheid volgens hem tot een keuze: gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.

“De helft van de mensheid loopt gevaar, van overstromingen, droogte, extreme stormen en bosbranden: geen land is immuun. En toch blijven we verslaafd aan fossiele brandstoffen”, dat zei António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, volgens de Britse krant The Guardian tegen de regeringsleiders, ministers en onderhandelaars uit 40 landen tijdens de Petersberg Climate Dialogue. “Maar er is nog een keuze”, voegde Guterres toe: “tussen gezamenlijk ingrijpen of gezamenlijk zelfmoord plegen.”

Antonio GuterresAntónio Guterres
Tijdens de bijeenkomst in Berlijn, die twee dagen zal duren, zullen de gevolgen van klimaatverandering worden besproken. Aanwezig zijn onder andere Frans Timmermans, namens de Europese Commissie, de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Duitse kanselier Olaf Scholz. De Petersberg Climate Dialogue wordt gezien als voorbereiding op de volgende VN-klimaattop, die dit najaar in Egypte gehouden zal worden.

Guterres noemde dit ook in zijn speech. De secretaris-generaal vindt dat de wereldleiders tijdens de klimaattop in Egypte moeten laten zien dat er een revolutie van hernieuwbare energie op gang is gekomen. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat: “de internationale gemeenschap niet voldoende samenwerkt in deze globale crisis en elkaar nog te vaak de schuld in de schoenen schuift. Dit in plaats van gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor onze gemeenschappelijke toekomst.”

“Dit kan zo niet doorgaan”, vervolgde hij. “We moeten samenwerken om het doel van 1,5 graad in leven te houden en klimaatrobuuste gemeenschappen te bouwen.” De VN-voorman wees er vervolgens op dat zich ontwikkelende landen daar financiële ondersteuning voor nodig hebben. Hij riep westerse landen daarom op aan hun verplichtingen te voldoen. “Houdt op met het bewijzen van lippendienst aan oude beloften, zorg voor duidelijke afspraken en een duidelijk tijdspad.”

Duitse inspanningen
Annalena Baerbock Annalena Baerbock Foto Grüne im Bundestag, S. KaminskiDe bijeenkomst werd geopend door Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Ze zei dat klimaatverandering wereldwijd steeds gevaarlijker consequenties heeft. Daarbij noemde ze de ontwikkelingen in de eilandstaat Palau als voorbeeld, maar wees ook op de dodelijke gevolgen van de overstroming in Duitsland vorig jaar. "Dat bewijst de klimaatcrisis niet iets van de toekomst is, maar een onderwerp om nu aan te pakken."

Ze kondigde daarom aan dat Duitsland zich financieel meer in wil gaan spannen. Geld alleen is volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken echter niet de oplossing. Ze wees daarbij op het belang van klimaatadapatie en het nut van waarschuwingssytemen. Concluderend zei ze: "De impact van klimaatverandering is te zien en niet langer te negeren. We moeten ons aan de gevolgen van klimaatverandering aanpassen en betalen voor de schade die het al heeft veroorzaakt."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.