De Spaanse overheid gaat met het oog op de klimaatverandering 22,8 miljard euro investeren om het waterbeheer te moderniseren. De ministerraad stemde in met de lang voorbereide plannen die gelden tot en met 2027. Het is de grootste investering ooit in het Spaanse waterbeheer.
Spanje kampt al jaren met overstromingen en periodes van grote droogte, met vergaande gevolgen. Geschat wordt dat het debiet van de Spaanse rivieren sinds 1980 met 12 procent is afgenomen. Maar ook de waterkwaliteit schiet tekort, Spanje loopt achter op het gebied van de afvalwaterzuivering.
Het doel van de plannen is om zeker te stellen dat inwoners van Spanje altijd toegang hebben tot water, maar ook om de biodiversiteit te beschermen en vooruitgang te boeken met aanpassing aan de klimaatverandering. Tevens worden maatregelen genomen om de aanpak diffuse verontreiniging te verbeteren, alsook die van opkomende verontreinigende stoffen, zoals microplastics of antibiotica.
Het gaat in totaal om 6.500 maatregelen. De grootste uitgaven gaan naar infrastructuur voor sanitaire voorzieningen en zuivering (6,6 miljard), irrigatie (5 miljard) en bevoorrading (2,3 miljard). Ruim 2 miljard euro wordt geïnvesteerd in waterveiligheid. 1,3 miljard euro zal worden besteed aan het herstellen en beheren van de bestaande wateropslagplaatsen. Het resterende bedrag wordt onder meer apart gehouden voor studies en onderzoeken om het waterbeheer de komende jaren continu te verbeteren.