secundair logo knw 1

De verandering van het klimaat vormt een ernstige bedreiging voor het Great Barrier Reef. Voeg daarom het rif toe aan de lijst van werelderfgoederen die in gevaar zijn, wordt aanbevolen in een rapport van een door de VN gesteunde missie van een team van wetenschappers. Hiermee zou de status van het rif als werelderfgoed op de tocht komen te staan.

Vrijwel het hele Great Barrier Rif aan de noordoostkust van Australië is in 1981 erkend als werelderfgoed vanwege de uitzonderlijke waarde als ecosysteem. Het gaat echter al langere tijd niet goed met het grootste koraalrifsysteem ter wereld – bijna 350.000 vierkante kilometer – door onder meer verontreiniging en een stijgende watertemperatuur als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat heeft geleid tot diverse massale gebeurtenissen met koraalverbleking, waarvan vier sinds 2016. Wanneer deze verbleking aanhoudt, sterft koraal af.

In maart was er weer zo'n gebeurtenis, juist op het moment dat een groep van wetenschappers tien dagen onderzoek deed naar de toestand van het rif. Deze missie is ondersteund door UNESCO en de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Het rapport is op 28 november gepubliceerd.

Vooruitzicht op lange termijn zeer slecht
Hierin staat dat de aantasting van het Great Barrier Reef vooral verband houdt met de klimaatverandering, de ontwikkeling van kustgebieden, de verslechterende waterkwaliteit (door het wegstromen van sediment en vervuilende landbouwactiviteiten) en het niet-duurzame gebruik van hulpbronnen. In een eerder onderzoek uit 2019 werd het vooruitzicht op de lange termijn al bijgesteld van ‘slecht’ naar ‘zeer slecht’.

Het missieteam constateert dat ondanks grote wetenschappelijke en bestuurlijke inspanningen in de afgelopen jaren de ’outstanding universal value’ van het Great Barrier Rif sterk onder druk staat. Het herstelvermogen van het rif is fors verminderd, vooral door een slechtere waterkwaliteit.

Beslissing door werelderfgoedcomité in 2023
Het team raadt daarom aan om het Great Barrier Reef op te nemen in de lijst met werelderfgoederen die in gevaar zijn. Er moet volgens de wetenschappers met de grootste urgentie actie worden ondernomen. De verbleking van koraafriffen door klimaatverandering is weliswaar een wereldwijd verschijnsel, maar de regeringen van Australië en de staat Queensland kunnen nog verschillende extra inspanningen verrichten.

In het rapport worden diverse maatregelen geadviseerd, onder meer voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het beperken van de schade door landbouw en visserij. Andere aanbevelingen gaan over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het opnieuw beoordelen van projectvoorstellen en kredietregelingen en het vergroten van financiële investeringen.

De Australische regering vindt dat in het rapport van UNESCO en IUCN ten onrechte alleen naar het Great Barrier Reef wordt gekeken, omdat klimaatverandering een bedreiging is voor elk rif. Het werelderfgoedcomité neemt in 2023 het officiële besluit of het Great Barrier Reef in gevaar is. Als daarna dan geen verbetering zou optreden, kan het koraalrifsysteem worden geschrapt van de werelderfgoedlijst.

LEES OOK
H2O Actueel: VN waarschuwt voor verdwijnen van koraalriffen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.