secundair logo knw 1

De bovenloop van de Linge. Foto Stichting Aquarius

Van een verlaten kanaal moet de bovenloop van de Linge veranderen in een levendige rivier. Dat is het doel van de Stichting Nieuwe Linge, die allereerst een haalbaarheidsonderzoek wil laten uitvoeren. Initiatiefnemer Erik van Loon is naarstig op zoek naar fondsen.

3006 Erik van LoonErik van LoonEen Nieuwe Linge komt zowel de veiligheid en de economie als de biodiversiteit in het stroomgebied ten goede, stelt Van Loon. De huidige bovenloop, circa 50 kilometer tussen Doornenburg en Tiel, is feitelijk een sloot die in de dertiende eeuw is gegraven om de ingedijkte gebieden tussen Doornenburg en Tiel van voldoende water te voorzien, vertelt Van Loon.

"Dat de Linge de langste rivier van Nederland is, zoals de geschiedenisboekjes leerden, klopt dus niet. De eigenlijke Linge ontspringt in Tiel en gaat vandaar naar Gorinchem."

In 2020 bezocht Van Loon de Boven-Linge, omdat die op het programma stond voor een schoonmaakactie op Wereldwaterdag. Hij schrok: deze rivier bood een totaal ander aanzicht als de Linge uit zijn jeugd in Vuren, bij Gorinchem. "Hij ligt als een snelweg door het land. Dit was ook niet de Betuwe zoals ik die kende, met appels en peren, kersen en aardbeien.”

Economie
Vanwege corona ging de schoonmaakactie niet door, maar de Linge liet de Rotterdamse econoom niet meer los. Hij ontdekte dat de economie langs de bovenloop niet half zo floreert als verderop. “De boeren kunnen alleen iets met droge gewassen en met vee. Er is nauwelijks horeca en de rivier is volledig gestuwd, dus kanoën bijvoorbeeld is ook niet mogelijk."

Door de Linge te laten meanderen, en daarmee 25 tot 40 kilometer langer te maken, worden de dorpen met de rivier verbonden. Dat schept volgens Van Loon kansen voor inwoners, agrariërs en industrie in het vergrijzende gebied.

Zo kan ‘de Nieuwe Linge’ veel meer water bergen, waardoor overstromingen worden voorkomen en er in droge perioden meer water beschikbaar is voor bijvoorbeeld fruitgewassen. Ook ontstaan er nieuwe bouwlocaties en zullen bewoners zich meer betrokken voelen bij de rivier, meent hij. Bovendien is een meanderende rivier veel beter voor de biodiversiteit, en daarmee de waterkwaliteit.

Financiering
De eerste stap is nu een haalbaarheidsonderzoek. Van Loon heeft al contact met onderzoekers van de TU Delft, Wageningen Universiteit & Research, de HAN University of Applied Sciences in Arnhem/Nijmegen, die volgens hem "staan te trappelen".

Probleem is echter dat Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland het plan niet zien zitten. "En als zij niet meedoen, wordt het lastig om bijvoorbeeld Europese subsidie te krijgen."

Het waterschap kon vandaag niet reageren, maar volgens Van Loon wil het "vanuit cultuurhistorisch oogpunt" de huidige Linge behouden. Hij heeft daar weinig begrip voor. "Klinkklare onzin. Ze zouden de belangen van boeren, burgers en de natuur centraal moeten stellen en dan is de Nieuwe Linge op alle punten een verbetering."

Petitie
Intussen is de stichting (in oprichting) daarom op zoek gegaan naar private partijen die de benodigde 30.0000 euro bijeen willen brengen. Ook via merchandising (T-shirts, kopjes, petten en pennen) komt er geld in het laatje.

Daarnaast is ze een petitie gestart, waarvan de teller nu op 45 handtekeningen staat. "Hoe meer dat er worden, hoe minder het waterschap die naast zich neer kan leggen", meent initiatiefnemer Van Loon. "Zeker gezien de komende verkiezingen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.