De VisKringloop in de Wieringermeer is genomineerd voor twee verschillende prijzen: de Dutch Design Award en de Arie Keppler Prijs. Het project is ook opgenomen in de Gids voor Land Art in Nederland - 50 jaar landschapskunst. De VisKringloop in de kop van Noord-Holland is een in 2020 aangelegd paai- en leefgebied voor zoet-zouttrekkende vissen.
Het zogeheten land-art project is een van de drie genomineerde projecten in de categorie Habitat van de Dutch Design Awards 2022. De winnaars van de awards worden bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week van 22 tot 30 oktober in Eindhoven.
De karakteristieke kringloop is ook genomineerd voor de Arie Keppler Prijs. Deze op Noord-Holland gerichte prijs is bedoeld om bijzondere beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed over het voetlicht te brengen. Een vakjury kiest uit de inzendingen twaalf projecten die meedingen. Het publiek kan tot en met 14 september stemmen op een van de genomineerde projecten.
Ecologische verbinding
De VisKringloop is een leef- en opgroeigebied voor vissen die trekken tussen zoet en zout water, zoals de glasaal en de driedoornige stekelbaars. Door de aanleg van de VisKringloop en de vispassages is een ecologische verbinding gecreëerd tussen het Amstelmeerkanaal (met in het verlengde het IJsselmeer en de Waddenzee) en het watersysteem van de Wieringermeer met het Robbenoordbos.
Het gebied moet de vismigratie van en naar de Wieringermeer verbeteren. Die toegang is door stuwen, sluizen en gemalen lastig. Ook is het brakke water in de Wieringermeer minder geschikt voor zoetwatervissen om zich te kunnen voortplanten.
Contrast
In 2020 werd in Slootdorp het gebied van 18 hectare ingericht. Het ontwerp is een idee van bureau HOSPER, kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf. De cirkels vormen een contrast met de rechte en strakke lijnen in de Wieringermeer en verwijzen naar het verleden: het water van de Zuiderzee.
In en op de langzaam aflopende oevers groeien planten zoals riet en lisdodde. In het diepere middengedeelte is voldoende doorstroming en is het water zuurstofrijk. Onderwaterstructuren zoals boomstronken en schanskorven zorgen voor paai- en schuilgelegenheid. Een nieuwe boszoom zorgt voor een ecologische overgang naar het bos. Vishevels verbinden het gebied met het Amstelmeerkanaal en het polderwater. Voor wandelaars zijn er een uitkijktoren en informatiepanelen geplaatst en is er een wandelpad aangelegd.
Ruim Baan Voor Vissen
Het project is onderdeel van het Waddenfondsproject Ruim Baan Voor Vissen, gericht op vismigratie tussen Waddenzee en achterland met de waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Hollands Noorderkwartier als participanten.
De VisKringloop is een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Vattenfall en de gemeente Hollands Kroon. Het Waddenfonds heeft bijgedragen met een subsidie. Vattenfall participeert als compensatie voor een windmolenpark.