Waterschap Vallei en Veluwe gaat deze winter in gesprek met de provincies Utrecht en Gelderland om te komen tot een verdringingsreeks voor het gebruik van grondwater. “De aanbevelingen om te komen tot zo’n reeks liggen er al jaren. Nu is het tijd om door te pakken.”
“Dit is de vierde droge zomer in vijf jaar tijd. We naderen de recorddroogte uit 1976. De natuur zit echt in de survivalmodus. Daarom hebben we de maatregelen die we konden nemen, genomen”, vertelt Marijn Ornstein, dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe. Ornstein wijst daarbij op het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater en het beperken van het gebruik van ondiepe grondwaterbronnen.
Maar vergunningen voor het onttrekken van diep grondwater, zoals bijvoorbeeld door de industrie, vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie. “Daarom hebben we aan onze eigen maatregelen ook de oproep gekoppeld om in gesprek te gaan met de provincies om te komen tot een verdringingsreeks.”
Verdringingsreeksen voor het gebruik van oppervlaktewater zijn al langer geleden vastgesteld. “Maar verdringingsreeksen voor het gebruik van grondwater zijn er nog niet,” stelt Ornstein. “Terwijl de beleidstafel droogte na de droge zomers van 2018 en 2019 wel adviseerde om tot zulke reeksen te komen. Daarom willen wij deze winter gebruiken om het gesprek met de provincies aan te gaan.”
De beide provincies hebben inmiddels laten weten het gespreksverzoek van Vallei en Veluwe te accepteren. “Dit biedt de kans om afspraken te maken met alle betrokkenen en zo tot een plan te komen voor komende droge zomers.”