Voor de waterzuivering op Sint Maarten kan de Verdygo-techniek een interessante oplossing zijn. Dat constateerde minister Egbert Doran (Volkshuivesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur) gisteren na een bezoek aan de Verdygo-installatie van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) in Weert.
De minister van het Caribische eiland, dat een status aparte heeft binnen het Koninkrijk der Nederlanden, liet zich daar informeren over de mogelijke toepassing van afvalwaterzuivering met de Verdygo-technologie.
Die is volgens WBL zeer geschikt voor een land als Sint Maarten, dat te maken heeft met een sterke bevolkingsgroei en lokale zuiveringsproblemen. Het systeem is flexibel door de modulaire samenstelling, duurzamer, kostenefficiënter en sneller te bouwen dan een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Veel aandacht ging tijdens het bezoek uit naar de Nereda Verdygo Package Plant (NVPP). Deze kleinschalige variant, die door Royal HaskoningDHV is ontwikkeld samen met SBE Machinebouw en WBL, maakt gebruik van de aërobe korrelslibtechnologie Nereda. Het resultaat is een compacte, efficiënte zuiveringsinstallatie, die eenvoudig te plaatsen is en op elke locatie afvalwater kan zuiveren, als stand-alone of als aanvulling op bestaande zuiveringen.
Eye-opener
Minister Doran noemde de rondleiding "een eye-opener als het gaat om de hedendaagse technologische beschikbaarheid van waterzuiveringssystemen". Op Sint Maarten zijn geografische uitdagingen en minder goed bereikbare gebieden van invloed op de keuze voor en het ontwerp van een waterzuiveringsinstallatie, stelde hij.
De Verdygo-techniek is volgens de bewindsman "een implementeerbare oplossing". "Wij kijken uit naar een prettige samenwerking in de nabije toekomst."
Wat die samenwerking precies behelst, kon de woordvoerder van WBL vandaag niet zeggen. "Dat moeten we nog afwachten. Maar Verdygo, en de NVPP in het bijzonder, is heel geschikt om snel op te schalen. En daar is behoefte aan."
Nieuwe modules
WBL introduceerde het Verdygo-concept al gedeeltelijk op verschillende rwzi-locaties in Limburg, waaronder Roermond, Simpelveld, Wijlre, Hoensbroek en Weert. Eerder dit jaar werden de rwzi’s in Panheel en Stein, die volledig volgens het Verdygo-concept zijn uitgevoerd, officieel geopend.
Samen met andere waterschappen werkt WBL, een dochterbedrijf van Waterschap Limburg, aan de ontwikkeling van nieuwe Verdygo-modules. Zo zijn met Waterschap Vallei en Veluwe al vijf modules ontwikkeld, die zijn toegepast in Stein en Panheel en in Terwolde, een rwzi van Waterschap Vallei en Veluwe.
Vandaag maakte WBL ook bekend dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden als vijfde waterschap gaat samenwerken op het vlak van Verdygo. Daarover zijn gisteren, eveneens in Weert, afspraken gemaakt.