secundair logo knw 1

Foto: Rijnland / beeldbank A&O fonds Waterschappen

De digitalisering en dataficering in de sector waterschappen hebben naar verwachting de grootste impact bij de organisatieonderdelen waterketen en watersysteem. Bij waterveiligheid zijn de gevolgen geringer, blijkt uit een verkenning in opdracht van A&O fonds Waterschappen. Ook wordt een ingrijpende invloed op werk verwacht bij functies met veel routinematige en repeterende taken.

De 21 waterschappen en 14 gelieerde organisaties zijn de afgelopen jaren gestart met verschillende initiatieven om met onder andere data-analyse en robotisering opgaven op een vernieuwende manier aan te pakken en dienstverlening en bedrijfsprocessen te verbeteren. Wat dat betekent voor werk, medewerkers en HR-beleid is door onderzoeker Renz Davits in opdracht van A&O fonds Waterschappen in beeld gebracht. In het kader van deze verkenning zijn ruim twintig bestuurders, managers, HR-professionals en andere betrokkenen geïnterviewd.

Duidelijke invloed op watermanagementfuncties
Bij de organisatieonderdelen waterketen en watersysteem is de verwachte impact van de digitale transformatie het grootst. Hier zijn vrij recent nieuwe technologieën geïntroduceerd zoals drones, sensoren en het werken met satellietdata. De combinatie van deze technologieën met systemen voor kunstmatige intelligentie en schaalvergroting (door samenwerking met partnerorganisaties) leidt tot aanvullende innovaties met nieuwe operationele en sturingsprocessen. 
Daardoor komen er nieuwe taken en functies bij, maar verdwijnen er ook.

Watermanagementfuncties krijgen in toenemende mate te maken met deze vernieuwing. Dit geldt onder andere voor peil-, gemaal- en watersysteembeheerders, zuiveringstechnici en operators.

Minder impact bij waterveiligheid
Bij het organisatieonderdeel waterveiligheid is de impact van de nieuwe technologieën en de toepassing van kunstmatige intelligentie kleiner. Er worden geen nieuwe processen verwacht. In het rapport wordt opgemerkt dat de huidige innovaties bij dijkbewaking met sensoren, satellietdata en drones en het werken met visualisaties, geautomatiseerde draaiboeken, dashboards en regiekamers te kenmerken zijn als incrementele innovaties.

De digitale transformatie heeft wel ingrijpende gevolgen voor routinematig en repeterend werk. Dergelijk werk wordt geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd door de toepassing van nieuwe technologieën als Robotic Proces Automation en Natural Language Processing. Herhalende en voorspelbare taken komen in alle processen voor, zowel bij de drie organisatieonderdelen als bij bedrijfsvoeringsfuncties (onder meer personeels- en financiële administraties).

Nog vooral incrementele innovaties gefaciliteerd
Waterschappen faciliteren momenteel voornamelijk incrementele innovaties die relatief eenvoudig kunnen worden ingevoerd. Door deze kleinschalige innovaties verandert het werk niet wezenlijk. De uitdaging is om radicale innovaties die leiden tot een ingrijpende vernieuwing van processen en besturing, mogelijk te maken bij waterketen en watersysteem. Dat vraagt om een duidelijke visie en strategie en om nieuwe vaardigheden, onder meer voor het ontwikkelen en het behoud van inzetbaarheid van medewerkers.

Daarvoor zijn uitgewerkte toekomstbeelden nodig. Dan kan beter worden vastgesteld hoe functies en taken veranderen en welke vaardigheden nodig zijn. De toekomstbeelden geven ook een beter zicht op hoe de vernieuwingsprocessen kunnen worden ingericht.

Ondersteunende activiteiten door A&O fonds
A&O fonds Waterschappen gaat op basis van de verkenning dit najaar een aantal activiteiten ondernemen om organisaties en professionals te ondersteunen. Waar zinvol trekt het A&O fonds hierbij samen op met Het Waterschapshuis, de regie- en uitvoeringsorganisatie voor de waterschappen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

Het A&O fonds zet voor HR-professionals het Platform HR en digitale transformatie op. Ook wordt gefaciliteerd dat waterschappen repeterend werk in kaart brengen en daarbij de impact van verdergaande automatisering en robotisering meenemen. A&O fonds Waterschappen stimuleert verder onder meer activiteiten die bijdragen aan de bewustwording van medewerkers over de impact van digitale transformatie op hun werk.

LEES OOK
Digitale transformatie: ‘Werk waterschappen verandert fundamenteel’ (artikel in zomerserie over de toekomst van de waterschappen)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.