Na een nieuw integriteitsonderzoek bij Waterschap Limburg is bestuurder Har Frenken opgestapt. Hij zou ‘onhandig’ gehandeld hebben bij een grondtransactie. Dijkgraaf Patrick van der Broeck heeft aangifte gedaan van het schenden van de geheimhouding van de stukken.
Volgens dagblad De Limburger is de vertrouwenscrisis het gevolg van een conflict tussen Van der Broeck en Frenken. De laatste wees de dijkgraaf in april op mogelijke belangenverstrengeling: hij zou een onderzoek hebben aangestuurd naar een kwestie waarbij hij zelf als wethouder en gedeputeerde betrokken was geweest.
Kort daarna diende een medewerker van het waterschap een integriteitsmelding in over een gronddeal van de echtgenote van Frenken begin dit jaar in Beesel. Het ging om grond die het waterschap wilde gebruiken als ruilgrond bij projecten. Hoffmann Bedrijfsrecherche kreeg opdracht de transactie te onderzoeken.
Brief
Gisteravond vergaderde het algemeen bestuur van Waterschap Limburg over dit onderzoek. Daaruit concludeert het dat Frenken ‘onhandig’ heeft gehandeld, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat hij informatie van het waterschap in zijn voordeel, of in dat van zijn vrouw, heeft gebruikt.
Naar aanleiding van een brief die Frenken de fracties een dag voor de vergadering had gestuurd, vroegen die zich wel af of er binnen het dagelijks bestuur nog voldoende vertrouwen was in de samenwerking. In deze brief verdedigt de bestuurder zichzelf en suggereert hij dat hij slachtoffer is van een conflict met Van der Broeck.
Daarop besloot Frenken alsnog ‘plaats te maken’, aldus het waterschap in een verklaring op de website. Volgens De Limburger zou waarnemend gouverneur Johan Remkes daar al eerder op hebben aangedrongen.
De berichtgeving in de krant deed dijkgraaf Van der Broeck vanmorgen besluiten aangifte te doen van het schenden van de geheimhouding van de stukken.
Loobeekdal
Dit voorjaar scherpte Waterschap Limburg het integriteitsbeleid aan naar aanleiding van een eveneens omstreden grondtransactie. Het betrof een deal in 2016 over gronden voor het project Loobeekdal tussen toenmalig waarnemend dijkgraaf Ger Driessen en de Venrayse agrariër en wethouder grondzaken Jan Loonen, die elkaar goed kenden.
Hoewel de integriteitscommissie oordeelde dat de overeenkomst ‘conform de toen geldende regels’ was afgehandeld, zorgde de kwestie voor veel ongemak bij het bestuur.
Van der Broeck droeg de portefeuille integriteit kort daarna over aan dagelijks bestuurder Arnold Jansen, omdat de dijkgraaf genoemd werd in een integriteitsonderzoek van de provincie Limburg naar de affaire-Vrehen. Die zaak leidde in april tot het opstappen van zowel het provinciebestuur als de gouverneur.
MEER INFORMATIE
Verklaring Waterschap Limburg
H2O-bericht: Waterschap Limburg scherpt integriteitsbeleid aan na omstreden gronddeal