Vissen en kleine waterdieren kunnen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ‘inchecken’ in speciale hotels. Waterschap Hollandse Delta (WSHD) en de gemeente openden gisteren twee zogenaamde ‘vishotels’ in de haven van Middelharnis.
Na de vistrap, de vislift, het visbos, de viskringloop, de vismigratierivier en het visbos lijkt het vishotel de nieuwste trend in het streven de visstand te bevorderen en de waterkwaliteit te verbeteren.
Waterschap Noorderzijlvest liet Technasia-leerlingen in 2021 een ‘vissenhotel’ ontwerpen voor het Paterswoldsemeer. De twee winnende ontwerpen worden uitgevoerd, maar dat gebeurt pas in 2024, zo laat een woordvoerder weten.
Onderzoekers van Wageningen University & Research experimenteren al een paar jaar met vishotels in onder andere het Haringvliet, de Noordzee en Amsterdam. Ze kijken aan de hand van dna-sporen of de biodiversiteit rond de hotels – een soort kunstmatige riffen - toeneemt.
Informatiepaneel
De beide vishotels in de haven van Middelharnis zijn gemaakt van draadkorven gevuld met bouwmateriaal dat overbleef bij de restauratie van de kademuur Vingerling en de Wilhelminabrug. Het waterschap spreekt daarom van "een circulair project".
De restauratie werd gisteren met een plechtig moment afgesloten. Tegelijk werden daarbij de vishotels ‘geopend’. Dat gebeurde door de onthulling van een informatiepaneel bij het beeld van het Kofjekokertje in de haven, dat in tekst en beeld vertelt over de functie van de hotels.
"Een vishotel bevat holtes waarin vissen en onderwaterdiertjes, zoals krabbetjes, kunnen schuilen voor grotere vissen en watervogels", aldus heemraad Dorenda Gerts van WSHD.
"Ook algen en mosselen kunnen groeien op het ruwe oppervlak van het hotel. Mosselen filteren het water. De vishotels zijn daarom goed voor de diversiteit van het waterleven en voor de waterkwaliteit."
Trekvissen
Behalve voor jonge vissen zijn de vishotels volgens het waterschap ook interessant voor trekvissen, zoals stekelbaarzen. Deze vissen reizen tussen zoet, zout en brak water. Nu hebben ze het hele jaar door, ook in de winter als er nauwelijks waterplanten zijn, beschutting onder water.