Een ziekenhuis, een bedrijventerrein en twee voetbalclubs gaan de strijd aan om de eerste Award Duurzaam Watergebruik Zakelijk van Vitens. Met de nieuwe prijs, die op 6 februari wordt uitgereikt, wil het drinkwaterbedrijf andere zakelijk gebruikers aansporen om eveneens stappen te zetten naar waterbesparing.
Huishoudens mogen in 2035 nog maar 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken, zakelijk gebruikers moeten 20 procent zien te minderen. Dat is eerder dit jaar vastgelegd in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing, dat een antwoord moet bieden op de toenemende schaarste.
Een aantal grootverbruikers in het werkgebied van Vitens is al goed bezig, vindt de vakjury van de Award Duurzaam Watergebruik Zakelijk. Zij nomineerde de voetbalclubs FC Twente en SC Cambuur, Lelystad Airport Businesspark en Medisch Centrum Leeuwarden.
Drie criteria
Met de award wil Vitens deze ‘succesverhalen’ in de spotlights zetten en andere zakelijk gebruikers inspireren. De prijs is bedoeld voor organisaties en bedrijven die meer dan 10.000 kubieke meter water per jaar verbruiken.
Zij moeten in elk geval voldoen aan drie criteria: een aantoonbare bijdrage leveren aan 20 procent drinkwaterbesparing, beschikken over een vernieuwend waterbesparingsconcept en actief andere bedrijven helpen om water te besparen.
Via de website van Vitens kan iedereen tot 1 februari zijn stem uitbrengen op een van de drie genomineerden.
Genomineerden
Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een van de trekkers van de koplopergroep duurzaam watergebruik ziekenhuizen, waarin zo'n 25 ziekenhuizen in Flevoland, Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht ervaringen en tips uitwisselen.
Dankzij een goede waterbalans weet het MCL precies hoeveel water elke afdeling verbruikt. Dat motiveert om gericht water te besparen, bijvoorbeeld met een waterarme intensive care, superzuinige sterilisatoren en minder watertappunten.
Lelystad Airport Businesspark (LAB) werkt samen met verschillende partners aan het verduurzamen van de totale waterketen door onder andere drinkwaterbesparing en efficiënte inzameling en transport van afvalwater. Zo installeert LAB een installatie die bestaat uit een gescheiden vacuümrioolsysteem voor inzameling en een (natuurlijke) waterzuivering om een circulair watersysteem mogelijk te maken.
Bij zowel SC Cambuur als FC Twente wordt het veld besproeid met water uit de naastgelegen Harlingervaart dan wel het Twentekanaal. Het teveel aan sproeiwater wordt opgevangen en vervolgens hergebruikt. De grasmat van FC Twente kan van onderaf worden bevochtigd, zodat er geen water verdampt.
In het gloednieuwe stadion in Leeuwarden zijn alle urinoirs watervrij en worden de gewone toiletten doorgespoeld met gefilterd douchewater uit de kleedkamers. De club uit Enschede heeft vijftig waterloze urinoirs.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.