De grondwaterstanden zijn op meer dan helft van de meetplaatsen in Vlaanderen zeer hoog voor de tijd van het jaar. Op bijna alle andere locaties is sprake van een hoog of normaal niveau. Dat blijft uitzonderlijk, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Juli was de tiende opeenvolgende maand dat er meer neerslag in Vlaanderen viel dan gemiddeld, ondanks het warme en zonnige einde. Volgens een rapport van de VMM zorgt de lange natte periode nog altijd voor ‘uitzonderlijk hoge’ freatische grondwaterstanden.
De VMM inventariseerde op 5 augustus dat de grondwaterstand op 80 procent van de 154 meetlocaties hoog of zeer hoog is: respectievelijk 25 en 55 procent (zie kaart). Bij de rest (19 procent) is er een normaal niveau.
Natter tot veel natter dan in 2022 en 2023
Daarmee is de situatie voor begin augustus natter tot veel natter dan op hetzelfde tijdstip in de voorbije twee jaren. Alleen bij meetlocatie Millen (gemeente Riemst, niet ver van Maastricht) is opvallend genoeg sprake een zeer lage grondwaterstand. De VMM onderzoekt wat daarvoor de reden kan zijn.
De grondwaterstanden zijn wel op 86 procent van de meetplaatsen gedaald ten opzichte van een maand eerder. Op 12 procent blijven de peilen stabiel en op 2 procent is er een stijging. Dat de grondwaterstanden overwegend dalen, is volgens de VMM te verwachten tijdens het hydrologische zomerseizoen (april tot en met september).
Ook begin september nog zeer hoge standen verwacht
De Vlaamse Milieumaatschappij kijkt tevens vooruit naar begin september. Is ook augustus een relatief natte maand, dan wordt op 60 procent van de meetplaatsen zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar verwacht. Bij normaal weer gaat het om 45 procent en bij droog weer nog om 29 procent.
De zogeheten 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn aan het dalen naar een normaal niveau voor de tijd van het jaar, stelt de VMM vast. Recent onweer op 1 augustus met de bijbehorende verhoogde afvoeren zorgde wel voor een toename van het debiet in het IJzerbekken, de Brugse polders en het Demerbekken.