secundair logo knw 1

2022 was een ‘uitdagend jaar’ voor de advies- en ingenieursbureaus TAUW Group en Witteveen+Bos. Dat blijkt uit de jaarrapporten die beide bureaus deze week publiceerden. De TAUW Group zag de omzet stijgen met 3 procent (147 miljoen euro). Witteveen+Bos noteerde vorig jaar een omzetgroei van 3,3 procent (165,6 miljoen euro).

Tauw beschrijft 2022 als een jaar ‘met economische onzekerheid, marktvolatiliteit, geopolitieke spanningen en uitstel en afstel van bouwwerkzaamheden als gevolg van overheidsvoorschriften in onze grootste markt, Nederland’. De EBITDA daalde bij TAUW Group naar 8,5 miljoen (2021: 10,6 miljoen). De solvabiliteit steeg van 44,2 naar 46,9 procent.

Gedurende het jaar heeft TAUW Group aanzienlijk geïnvesteerd in de toekomstbestendigheid van de onderneming, ondanks de kortetermijneffecten op de winstgevendheid, staat in het jaarrapport van het adviesbureau. Het gaat zich daarbij nog meer richten op maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit, verduurzaming van de industrie, circulariteit en energietransitie, schrijft het in een persbericht. “Om deze ambities te realiseren, heeft TAUW Group in 2022 forse investeringen gedaan. De sterke basis en financiële positie van TAUW Group maakt dit mogelijk”, aldus co-ceo Ralph van Roessel.

Daarnaast verbindt TAUW zich aan de Net-Zero strategie, waarmee het adviesbureau zich verplicht aan een halvering van de CO2-uitstoot in 2030. En per 2050 aan een minimale 90 procent CO2-reductie en 10 procent compensatie. Van Roessel committeerde zich deze week aan de klimaatdoelstellingen tijdens een bijeenkomst van 12 ceo’s van Nederlandse bedrijven, die zich verbonden aan de Net-Zero Science Based Targets van het Science Based Targets-initiatief (SBTi).

Van Roessel zei daarbij onder meer: “Het laatste IPCC-rapport loog er niet om. Het onderstreepte weer eens de noodzaak om meer actie tegen klimaatverandering te ondernemen, omdat de 1,5 graad definitief niet meer haalbaar is. Om verdere schade te voorkomen is een verregaande transformatie vereist van alle systemen die ten grondslag liggen aan onze economie.”

Witteveen+Bos
Bij Witteveen+Bos bleven in de eerste helft van 2022 de resultaten achter bij de begroting. Uiteindelijk bedroeg het nettoresultaat  13,4 miljoen euro (2021: 18,3 miljoen euro). De solvabiliteit daalde van 46,4 naar 44,1 procent.

Algemeen directeur Wouter Bijman schetst 2022 ‘als geen gemakkelijk jaar’. En over de achterblijvende resultaten: “Dit is deels te verklaren door de uitdagende omstandigheden die in 2022 hebben gespeeld. Zoals de historisch hoge inflatie in onze Europese thuismarkt en de stikstofproblematiek in Nederland en België, wat zorgde voor uitstel of het stilleggen van projecten.”

"Daarnaast hebben we geïnvesteerd in het vinden van een nieuwe balans na corona. Door al deze ontwikkelingen was 2022 geen gemakkelijk jaar. Toch is het gelukt om dit jaar relatief goed af te ronden. Met het oog op de toekomst blijven we behoedzaam opereren, kijken we scherp naar efficiëntie in onze werkzaamheden en het verlagen van onze uitgaven."

Ook het advies- en ingenieursbureaus uit Deventer richt zich op mogelijkheden om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. “In projecten werken we aan oplossingen, inclusief achtergronden over onze oplossingen voor technische en maatschappelijke vraagstukken als CO2-neutraal en circulair bouwen, de energietransitie, toekomstbestendige steden, natte en droge infrastructuur, hoogwaterbescherming, klimaatadaptatie, verbetering van industriële processen, hoogwaardige drink- en afvalwaterbehandeling en milieuvraagstukken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.