secundair logo knw 1

Het nieuwe gemaal Leenders I foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft met verschillende maatregelen de waterhuishouding in het ten noorden van Meppel gelegen landbouwgebied Nijeveen Kolderveen verbeterd. Bij de bouw van een nieuw gemaal met een grotere capaciteit stond duurzaamheid voorop. Zo is cementloos beton gebruikt.

Volgens Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is er een goed functionerend en toekomstbestendig watersysteem gemaakt. Hiermee kan beter worden ingespeeld op extremen in het weer, zoals flinke plensbuien of aanhoudende droogte.

Het project is afgelopen vrijdag officieel opgeleverd. Het waterschap heeft daarbij samengewerkt met de provincie Drenthe en de gemeente Meppel. Het project is gesteund vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Verbetering vooral bedoeld voor landbouw
Het verbeteren van het watersysteem komt met name de landbouw in het gebied Nijeveen Kolderveen ten goede, zegt dagelijks bestuurslid Hans Pereboom van WDODelta. “Daarvoor is dit project voornamelijk bedoeld. Maar door de verbeteringen is nu ook nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in de gemeente Meppel minder kwetsbaar voor wateroverlast.”

Een probleem was dat er bij hevige neerslag wateroverlast ontstond in het zuidelijk deel van de polder. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen: de bouw van het nieuwe gemaal Leenders, het aanpassen van de waterpeilen en het verbreden van de hoofdwatergangen. Dat maakt het mogelijk om meer en sneller regenwater af te voeren.

Het gemaal beschikt over drie grote pompen met een totale capaciteit van 165.000 liter per minuut. Hiermee kan het teveel aan water uit de polder worden afgevoerd op het Meppelerdiep. Door het nieuwe gemaal kan het waterschap werken met flexibel peilbeheer en zo beter reageren op de watervraag vanuit landbouw en natuur.

Industriële functie van gemaal zichtbaar gemaakt
Het gemaal Leenders is ontworpen door het Meppelse architectenbureau B+O Architectuur en Stedenbouw. WDODelta heeft het over een karakteristiek pand dat past bij de historie van het gebied. De industriële functie is duidelijk zichtbaar gemaakt in de semi-transparante gevels met ronde openingen in de binnenschil en verder in de metselwerkribben, de schoorstenen en de zinken dakbedekking.

Als het donker is, schijnt er gekleurd led-licht vanuit het gemaal naar buiten. Aan de kleur is te zien hoeveel pompen er draaien; bijvoorbeeld groen bij één pomp en rood bij de volle capaciteit.

Een belangrijk uitgangspunt tijdens de bouw was duurzaamheid. Pereboom licht toe: “Zo kozen we voor een robuust gebouw met een lange levensduur en gebruikten we cementloos beton en prefab geveldelen. Hiermee werd de bouwtijd korter en daarmee weer de CO2-uitstoot minder.”

De bestaande persleiding is hergebruikt voor vismigratie. Via deze leiding kunnen de vissen langs het gemaal zwemmen. In de gevel van het gemaal zijn nestkasten voor vogels geplaatst.

Ecologische bufferzone aangelegd
Tussen de landbouwpolder en het nabijgelegen Natura2000-gebied Kiersche Wijde is een ecologische bufferzone aangelegd. Hiermee wordt voorkomen dat de aanpassingen van het watersysteem invloed hebben op het natuurgebied.

Er is een karakteristiek windmolentje geplaatst om voor voldoende water in de bufferzone te zorgen. De molen pompt water op waardoor in een belangrijk deel van de bufferzone een plas-dras inrichting ontstaat. Dat past bij de natuurdoelen van Kiersche Wijde.

BEKIJK EN LEES OOK
Korte video over project 
H2O Actueel: renovatiemarathon WDODelta

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.