De waterpeilen in de veenweiden tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht zullen niet meer naar beneden worden bijgesteld. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft dat besluit vandaag vastgelegd in een wettelijk peilbesluit.
Het waterpeil in het Restveengebied in de Zuidplaspolder Zuidoost is al 19 jaar niet meer aangepast. Dat gebeurde op basis van tijdelijke peilbesluiten. Dat is niet meer nodig nu het peilbesluit wettelijk is vastgelegd, waarmee het peil tot in lengte van dagen op het huidige niveau blijft. Dit besluit schept duidelijkheid voor iedereen, aldus dijkgraaf Toon van der Klugt.
De weilanden in het gebied liggen zo’n 6,5 meter onder NAP en vormen daarmee het laagste punt van Nederland. Door oxidatie daalt de veenbodem er nog steeds. Gevolg daarvan is dat door de opwaartse druk van het grondwater de bodem openbarst. “Dan stroomt grondwater van slechte kwaliteit direct het gebied in en deze stromen zijn maar zeer moeilijk af te sluiten”, stelt het hoogheemraadschap. Dit ‘zoutige, ijzerrijke grondwater’ is schadelijk voor de agrarische bedrijvigheid, de natuur en de bewoonde leefomgeving in het gebied.
In de stuurgroep Transitie Restveen praten provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en het hoogheemraadschap met betrokken agrarische ondernemers en andere grondeigenaren in het gebied over mogelijk oplossingen en de toekomst van het gebied. Volgens Van der Klugt duurt dit transitieoverleg al erg lang. “Er moet ons inziens sneller perspectief komen voor de bedrijven in dit gebied. Hopelijk geeft de duidelijkheid van dit peilbesluit een extra impuls aan dit transitieoverleg.”