Waterschap Limburg werkt op dit moment aan een online informatieknooppunt voor de medewerkers van het waterschap en de organisaties waar het waterschap mee samenwerkt. ‘We willen niet alleen data verzamelen, maar ze ook op zo’n manier presenteren dat de samenhang duidelijk wordt.’
“De hele samenleving is steeds meer datagedreven”, zegt projectleider Arnout Arntz. “Dat geldt ook voor waterschappen. We verzamelen steeds meer data, bijvoorbeeld als het gaat om waterstanden of weersverwachtingen, maar ook gegevens over maaibeheer en bouwprojecten. Al deze data zijn relevant om onze taken uit te voeren.”
“Door dit nieuwe informatieknooppunt kunnen onze mensen van de centrale regiekamer namelijk beter signaleren en besluitvormen, omdat er meer en betere informatieproducten ter beschikking is,” vervolgt Arntz. “Zo kunnen wij als waterschap sneller en eerder informeren. Dat is belangrijk, want we krijgen steeds vaker te maken met extreem weer en droge periodes.”
Behalve voor de eigen medewerkers is het informatieknooppunt ook bedoeld voor de instellingen waar het waterschap mee samenwerkt. Het knooppunt, dat gebouwd wordt door ICT-consultant Ordina, krijgt de vorm van een innovatief cloud-platform waarin gegevens worden gepresenteerd via moderne technologieën als knowledge graphs. “Het unieke is dat we niet alleen data verzamelen, maar ook metadata. Bijvoorbeeld over besluitvorming en geldende regels. Zo biedt het knooppunt ook een context bij de verzamelde gegevens.”
Een probleem waar veel organisaties volgens Arntz mee kampen is de snellere wisseling van medewerkers. “Vroeger bleven mensen veertig jaar ergens werken. Dat is niet meer zo. Daarmee verdwijnt ook een deel van de opgebouwde expertkennis. Met het informatieknooppunt willen we die expertkennis verzamelen en behouden voor de organisatie.”
Arntz verwacht dat het knooppunt na de zomer kan worden gelanceerd, maar daarmee is het werk dan nog niet af. “Je zult zien dat het nooit af is. Gegevens creëren namelijk weer een nieuwe vraag naar gegevens. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je daarvoor fijnmaziger wilt meten of fijnmaziger wilt modeleren. Belangrijk is dat het knooppunt geïntegreerd wordt in de werkwijze van de organisatie.
Arntz noemt het knooppunt meer dan alleen een technische database. Het is de bedoeling dat er binnen de database vanuit verschillende perspectieven gegevens gecombineerd en geanalyseerd kunnen worden tot informatieproducten. De opbrengsten kunnen we dan gebruiken voor planvorming. Ook veranderkundig zal het uiteindelijk het nodige vragen van de organisatie.”