secundair logo knw 1

Beeld van het tekenmoment bij rwzi Weert I foto: Maartje van Berkel

Waterschapsbedrijf Limburg heeft met tien partijen raamcontracten afgesloten voor de vernieuwing en het groot onderhoud van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, de rioolgemalen en het leidingennetwerk. De samenwerking geldt voor een periode van acht jaar. Hierin ligt het accent op projectoverschrijdend leren en gezamenlijk groeien.

De nieuwe samenwerking is eerder deze week formeel beklonken met een tekenmoment bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Weert. Volgens Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) wordt hiermee een versnelling ingezet van de eigen ambities, waaronder duurzaamheidsdoelen.

Nicole HendrixNicole Hendrix

“Door de intensieve samenwerking met onze contractpartners neemt de synergie en daarmee onze uitvoeringskracht toe”, zegt Nicole Hendrix, directeur bedrijfsondersteuning. “Wij kunnen over de hele linie sneller en beter resultaten behalen, omdat we eerder en beter kunnen gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring.”

Drie samenwerkingsclusters
Waterschapsbedrijf Limburg is een dochterbedrijf van Waterschap Limburg en zorgt voor de zuivering van afvalwater en de omzetting van zuiveringsslib in waardevolle grondstoffen en energie. WBL is in zee gegaan met acht bedrijven en twee aannemerscombinaties (zie kader onderaan). Er wordt samengewerkt binnen drie clusters voor multidisciplinaire projecten, leidingwerk en onderhoud van gemalen. Bij de laatste twee clusters zitten ook nog enkele partijen op de reservebank, voor als hun inzet nodig is.

De raamcontractpartners zijn geselecteerd na een aanbestedingsprocedure waarin de criteria waren gericht op competenties, gedrag en houding in de samenwerking en het projectresultaat. Met verschillende partijen is de afgelopen vier jaar al samengewerkt, onder meer bij de ontwikkeling en bouw van installaties volgens het modulaire Verdygo-concept. Hendrix: “Een deel van de contractpartners zijn opnieuw gecontracteerd, al dan niet in combinatieverband. Er zijn ook contractanten afgevallen.”

Grote uitdagingen
Guus Pelzer, directeur van Waterschapsbedrijf Limburg, spreekt van een unieke samenwerking. “Het is bijzonder dat zo’n grote groep van aannemers met een publiek bedrijf de handen in elkaar slaat om naar de toekomst toe complexe projecten succesvol te gaan realiseren. En door te werken aan het succes van de ander bevorder je ook je eigen succes.”

Er is werk aan de winkel want de uitdagingen bij de instandhouding en verbetering van de Limburgse rioolwaterzuiveringsinstallaties, leidingen en rioolgemalen zijn groot. “Aan ons worden hoge eisen gesteld”, licht Hendrix toe. “De realisatie daarvan is een flinke opgave in het licht van de beschikbare middelen, in- en externe resources en materialen. Wij moeten niet alleen gaan voldoen aan hogere afspraken over afname, maar ook aan toekomstige eisen voor effluent en doelen voor duurzaamheid. Denk bij die doelen onder andere aan energieneutraliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid.”

Programmatisch samenwerken
Het draait om programmatisch samenwerken, waarbij niet alles project voor project wordt opgepakt maar naar het integrale portfolio wordt gekeken. Dat gebeurt hoofdzakelijk in gezamenlijke bouwteams. Het accent ligt op projectoverschrijdend leren, gezamenlijk groeien en tot standaardiseringen komen.

WBL en de contractpartners die ook eerder meededen, hebben de laatste vier jaar al de nodige ervaring opgedaan met deze aanpak. Daardoor is het vertrouwen in elkaar toegenomen. Wim van der Westerlo, directeur van GW Leidingtechniek BV: “Wij moeten gericht zijn op het benutten van elkaars expertise en wegblijven van klassieke opdrachtgever- en opdrachtnemersrollen.”

Goede afstemming nodig
Volgens Hendrix kunnen de tijd en energie die de betrokkenen voorheen moesten besteden aan inkooptrajecten, aanbestedingen en contractuele afspraken, nu worden gestoken in samenwerken, kennisdelen, voorbereiden en uitvoeren van activiteiten. “Hierdoor kunnen we sneller werken en een beter resultaat bereiken.”

Hendrix noemt een aandachtspunt. “Bij het verdelen van de projecten moeten we er samen op toezien dat alle betrokkenen een redelijk deel krijgen toebedeeld. Samen betekent hier niet alleen afstemmen tussen WBL en de contractpartners, maar ook tussen de contractpartners onderling. Daarbij wordt de samenwerking binnen afzonderlijke projecten nadrukkelijk gestimuleerd. Voorop staat wat het beste voor het project is.”


CONTRACTPARTNERS

  • Cluster multidisciplinaire projecten: GMB, ADS Groep Water B.V., EQUANS en combinatie Croonwolter&dros / RWB.
  • Cluster gemalen: Combinatie Van der Ven / REMONDIS Smart Infra B.V., GW Leidingtechniek BV en Modderkolk projects & maintenance B.V.
  • Cluster leidingen: Van den Heuvel, GW Leidingtechniek BV en Heijmans.

LEES OOK
H2O Techniek: WBL digitaliseert zuiveringsinfrastructuur

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.