Een rondje Hollandse Biesbosch, plastic spotten in Delfland of een bezoek aan de grootste robot van de wereld, de Maeslantkering. In de Week van Ons Water, die zaterdag begint en tot en met zondag 30 oktober duurt, wordt voor jong en oud weer een keur aan wateractiviteiten georganiseerd.
Die vinden plaats door heel Nederland, maar concentreren zich wel vooral in de Randstad. Friesland en Groningen tellen volgens het kaartje op de website zelfs geen enkele activiteit.
De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Zij willen Nederlanders hiermee "bewuster maken van het bijzondere van water".
Traditiegetrouw wordt elk jaar een voorjaars- en een najaarseditie gehouden, al was dat de afgelopen jaren vanwege de coronamaatregelen niet altijd mogelijk. De ‘week’ (die ruim twee weken duurt) valt samen met andere activiteiten, zoals de campagne ‘Het vergeten plantseizoen’, de finale van het NK Tegelwippen, de Maand van de Geschiedenis en een landelijke inzamelactie van medicijnresten.
Microplastics
In de agenda staan 170 activiteiten, zoals boot-, fiets- en wandeltochten, tentoonstellingen, workshops en excursies.
‘Spot de Hotspot’ is een citizen-science-project van het Waterlab (TU Delft) in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deelnemers kunnen eerst zelf plastic hotspots spotten in het water van Delfland en die doorgeven via een app. Vervolgens gaan ze onder begeleiding met een zelfgemaakt sleepnet het water op om microplastics te vangen en te analyseren.
Varen kan ook in de Hollandse Biesbosch, waar de schipper van de open fluisterboot van alles vertelt over het gebied. Wie meer wil weten over waterbeheer, kan vervolgens nog een kijkje nemen bij de tentoonstelling ‘600 jaar Elisabethsvloed’ in het Biesbosch MuseumEiland.
Rioolwater
Ook bij de nieuwe ‘overstromingswand’ in het Keringhuis in Hoek van Holland komen eerst de stormvloeden uit het verleden aan bod, waarna een bezoek wordt gebracht aan ‘de grootste robot van de wereld’, de Maeslantkering.
En wie meer wil weten over het schoonmaken van rioolwater, om maar eens een heel ander onderwerp te noemen, kan terecht op de rioolwaterzuivering Emmen van Waterschap Vechtstromen in Nieuw-Amsterdam.