In de Friese rioolwaterzuiveringen worden nog veel chemische stoffen geloosd, waaronder verboden bestrijdingsmiddelen. Maar ook geneesmiddelen als oxazepam en diclofenac worden in hoge concentraties aangetroffen. Hetzelfde geldt voor de middelen imidacloprid, diazinon en fipronil. Dit stelt Wetterskip Fryslân vast na anderhalf jaar onderzoek naar het effluent van tien rwzi’s.
Het waterschap onderzocht het effluent van de rwzi's in Leeuwarden, Drachten, Sneek, Heerenveen, Franeker, Joure, Dokkum, Wolvega, Oosterwolde en Burdaard. Er werd gekeken naar ruim 300 verschillende chemische stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, (zware) metalen, geneesmiddelen, vluchtige stoffen, weekmakers, vlamvertragers, PAK’s en PCB’s.
Er werden meer chemische stoffen aangetroffen dan tijdens een soortgelijke screening in 2012-2014, maar het waterschap wijst erop dat deze stijging ook te maken heeft met de verbeterde meet- en analysemethoden.
Van de onderzochte stoffen werden er 174 minimaal één keer aangetroffen. Zestig stoffen zaten in meer dan de helft van alle monsters. In alle monsters doken bestrijdingsmiddelen op die gebruikt worden tegen bijvoorbeeld onkruid, schimmels en insecten, zoals het bekende antimuggenmiddel DEET, schrijft het waterschap.
De bevindingen van het Friese waterschap sluiten aan bij de recente publicatie van het Compendium voor de Leefomgeving over de concentraties gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Conclusie van dat rapport is dat de afname van te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen de laatste jaren afvlakt. Op meetlocaties bij boomkwekerijen, bloembollen, fruitteelt en glastuinbouw worden de meeste normoverschrijdingen aangetroffen, aldus de publicatie van het compendium.
Wetterskip Fryslân schrijft over het onderzochte effluent in Friesland: “Opvallend was de continue aanwezigheid in hoge concentraties van diergeneesmiddelen als imidacloprid, diazinon en fipronil. Die zijn reeds verboden als bestrijdingsmiddel in de agrarische sector, maar worden nog wel gebruikt in vlooienmiddelen voor honden en katten en in mierenlokdozen.”
Ook geneesmiddelen voor mensen werden vaak aangetroffen in concentraties die hoger zijn dan de norm voor oppervlaktewater. Het gaat dan bijvoorbeeld om oxazepam en diclofenac, aldus het waterschap.
De meeste verontreinigingen werden gevonden in het effluent van de rwzi's Heerenveen, Franeker, Burdaard en Wolvega. Het waterschap doet verder onderzoek naar de herkomst hiervan. Om een compleet beeld te krijgen, wordt ook het effluent onderzocht van de zeventien rwzi’s die nu buiten beeld zijn gebleven.