secundair logo knw 1

Wetterskip Fryslân wil de kwetsbaarste inwoners zoveel mogelijk ontzien bij de tariefsverhogingen. Foto Unsplash/Roman Wimmers

Extra investeringen, hoge inflatie, dure energie en oplopende rente zorgen ervoor dat Wetterskip Fryslân de komende jaren fors meer geld nodig heeft dan voorzien. Het dagelijks bestuur ziet zich daarom genoodzaakt de belastingen te verhogen, zo blijkt uit de Kaderbrief 2024-2028. Daarbij wordt een herverdeling over de verschillende categorieën belastingbetalers voorgesteld.

Voor volgend jaar is alvast 12,1 miljoen euro meer nodig dan eerder begroot. Het Wetterskip verwacht dan over 196 miljoen euro te moeten beschikken om al zijn taken te kunnen uitvoeren, waar eerder 184 miljoen euro was becijferd. Dat bedrag loopt op tot 222 miljoen euro in 2028.

Om de begroting voor 2024 sluitend te krijgen, zullen de belastinginkomsten omhoog moeten. De afgelopen jaren lukte het nog om de tariefsverhogingen onder het inflatieniveau te houden door de eigen reserves aan te spreken. Maar die zijn inmiddels zodanig geslonken dat het dagelijks bestuur ze alleen nog voor eenmalige uitgaven wil inzetten.

De uiteindelijke tarieven worden in het najaar vastgesteld bij de behandeling van de begroting, maar voorzien wordt een stijging van de belastinginkomsten voor watersysteembeheer met 17,4 procent en voor waterzuivering met 11,4 procent.

Kwetsbaren ontzien
Vooral huiseigenaren en bedrijven zullen dit in hun portemonnee gaan voelen. De tarieven voor deze groepen stijgen met 15,4 respectievelijk 24,7 procent. Boeren en natuurbeheerders gaan juist minder betalen; hun tarieven dalen met respectievelijk 4,3 en 14,5 procent. Vier jaar geleden protesteerden Friese boeren massaal bij het kantoor van het Wetterskip omdat de belastingtarieven voor hen toen fors stegen.

Het waterschap heeft de ingezetenen dit keer nog enigszins willen sparen door een nieuwe kostendeling. Die regelt de verdeling van de lasten over de verschillende groepen belastingbetalers en moet eens in de vijf jaar worden herzien. De belastingtarieven voor het watersysteembeheer zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde van huizen en gebouwen en de waarde van landbouwgrond.

De afgelopen jaren draaiden de ingezetenen in totaal op voor 28 procent van deze kosten; dat wordt teruggeschroefd naar 20 procent. De kwetsbaarste groep, de eenpersoonshuishoudens met een huurwoning, wordt hiermee volgens het nieuwe algemeen bestuur ontzien.

Veranderend klimaat
Het extra geld is volgens het waterschap nodig omdat het veranderende klimaat vraagt om grote aanpassingen in het watersysteem. De komende jaren moet extra geïnvesteerd worden in maatregelen voor waterkwaliteit en om water vast te houden, te bergen en te verdelen.

Om alle taken goed te kunnen uitvoeren, zijn ook flinke investeringen nodig in onder meer digitalisering en informatiemanagement en -beveiliging. Verder worden genoemd de funderingsproblemen in het veenweidegebied en nieuwe afspraken over het onderhoud van stedelijk water. Bezuinigen op de organisatie is volgens het bestuur niet aan de orde; die is al efficiënt genoeg, zo blijkt uit extern onderzoek.

De Kaderbrief 2024-2028 wordt komende maandag besproken in een commissievergadering en op 18 juli in het algemeen bestuur. De ontwerp-kostentoedelingsverordening 2024-2028 ligt daarna zes weken ter inzage.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.