secundair logo knw 1

Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD moet de komende 10 jaar naar schatting 350 miljoen euro investeren in uitbreiding van zuiveringen en wingebieden, distributiecapaciteit, duurzaamheid en vervanging van verouderde infrastructuur. Stijging van de drinkwatertarieven is daarom de komende jaren onontkoombaar, aldus directeur Vivienne Frankot.

De vermogenspositie van WMD, dat dit jaar 85 jaar bestaat, moet de komende jaren worden verbeterd, schrijft Frankot in het voorwoord van het deze week gepubliceerde jaarverslag. “Alleen dan kunnen we onze investeringen financieren en zijn we voorbereid op alle onzekerheden die WMD als drinkwaterbedrijf onderweg tegenkomt.”

WMD behaalde in 2022 een financieel resultaat van 1,1 miljoen euro. Dat is ruim 8 miljoen euro lager dan in 2021. Een verschil dat het drinkwaterbedrijf toeschrijft aan incidentele baten in 2021.

In Drenthe heeft WMD zonder problemen water geleverd tijdens droge zomer van 2022. In het laatste kwartaal zag WMD de drinkwaterafgifte dalen. Dit jaar zal moeten blijken of deze trend doorzet, aldus het drinkwaterbedrijf. De verwachting is dat de drinkwatervraag op termijn toeneemt, zo worden er de komende jaren 13.000 huizen gebouwd in het leveringsgebied van WMD.

Waterbalans
De waterbalans van Drenthe laat zien dat er elk jaar voldoende regen valt om het grondwater aan te vullen, schrijft WMD. ”Zo is ook in de toekomst genoeg water om drinkwater van te maken.”

Maar óók wordt er vastgesteld dat er op dit moment onvoldoende buffermogelijkheden zijn om water vast te houden voor droge tijden. Het Drentse drinkwaterbedrijf wil daarom samen met partners als de provincie, waterschappen, natuurorganisaties, industrie- en landbouwsector de waterhuishouding in de provincie verbeteren en optimaliseren.

WMD gaat op zoek naar nieuwe waterwinlocaties en naar mogelijkheden om bestaande winlocaties uit te breiden. Op de locaties in Hoogeveen en Dalen, waar nog ruimte is in de bestaande winvergunning, wordt de capaciteit vergroot. In 2023 zal het nieuwe productiestation Beilen water gaan leveren.

Het bedrijf neemt ook maatregelen om water beter vast te houden. Zo werden vorig jaar in het waterwingebied Gasselte naaldbomen vervangen door loofbomen, die minder water verdampen. In Assen laat WMD het spoelwater infiltreren in de bodem.

Kwaliteit
Ook in Drenthe gaat de kwaliteit van de bronnen achteruit. In 58 van de 150 bronnen zien we nu organische microverontreinigingen terug, stelt Henk Brink, manager Strategie en Kwaliteit, in het jaarverslag. “Voor enkele winningen speelt verontreiniging vanuit huishoudens en industrie een rol, maar in de meeste gevallen gaat het om verontreinigingen met pesticiden vanuit de landbouw.”

In 2022 nam het drinkwaterbedrijf op de winning in Noord-Bargeres bij Emmen, waar WMD 15 procent van al het drinkwater maakt, een actiefkoolinstallatie in gebruik om bentazon uit het grondwater te halen. Dit gewasbeschermingsmiddel werd enkele jaren geleden aangetroffen in de grondwaterbronnen. Inmiddels is ook EDTA aangetroffen, een verbinding die niet met actief kool kan worden verwijderd. Daarom gaat WMD het bronwater ook zuiveren met omgekeerde osmose.

In twee bronnen bij Noord-Bargeres zijn ook kleine hoeveelheden poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) gevonden. “Naar verwachting zal PFAS in de toekomst steeds vaker worden aangetroffen in onze drinkwaterbronnen”, schrijft de drinkwaterproducent.

Waterverlies
WMD houdt er rekening mee dat er meer waterverlies optreedt bij de zuivering door de complexere zuiveringstechnieken, want deze gaan gepaard met extra productieverlies. “Zo gaat bij de techniek van omgekeerde osmose 10 tot 20 procent water verloren tijdens het productieproces.”

WMD levert niet alleen 30,2 miljoen m3 drinkwater in Drenthe, maar ook 4,7 miljoen m3 drinkwater aan Vitens en Waterbedrijf Groningen. Vanaf 2027 gaat WMD vanaf Beilen zo’n 3 miljoen m3 water per jaar leveren aan Vitens. Dit jaar wordt begonnen met de bouw van een bovengronds reinwaterreservoir op productiestation Hoogeveen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.